TJ Spartak Vlasim
21
Úno

30 rodinných dvojic v zajetí šachových figurek!

Marie Filipová

Takhle nějak můžeme vyhodnotit sobotní 20. únor 2010 v Pravoníně. Vznikne-li nápad a podaří-li se najít pár obětavých lidí a najdou-li se sponzoři, pak není problémem uspořádat tak pěknou akci, která proběhla u nás v obci. Konal se totiž 2. ročník Zimního turnaje. Byl tvořen dvěma souběžnými turnaji. V prvním soutěžily rodiny. Většinou je tvořili děti a rodiče, ale i sourozenci a hráli spolu i partneři. Sjelo se úctyhodných 30 dvojic z celého regionu. Velká výprava dorazila z Říčan, ale přivítali jsme šachisty i ze Sedlčan, Stříbrné Skalice, domácí ze všech výcvikových středisek, tedy z Vlašimi, Dolních Kralovic a od nás z Pravonína. Dorazilo i několik ze vzdálenějších míst.


                                Duše turnaje a šachová babička – paní Marie Filipová

Hrálo se na 7 kol na 2 x 20 minut, hodnoceno olympijsky. Do posledního kola nebylo jasné, kdo zvítězí. Tak tuhý byl boj na předních místech. Nakonec přece jen zvítězili říčanští favorité otec a syn Evžen a Martin Pospíšilovi. Druhou příčku obsadil ředitel turnaje a hlavní rozhodčí Tomáš Vojta se svojí životní partnerkou Martinou Krejčiříkovou, která se šachové drobotině věnuje i na MěDDM Vlašim. Bronzovou příčku obsadili opět Říčanští, a to Radek a Tomáš Skaličtí. A další z našich? Vykoukovi 4. místo, Zvárovi 6. místo, Helebrandovi 7. místo, Lukáš a Vojta Filipovi 9., Jan a Štěpán Vopěnkovi 12., Petrové Lebedové 16., Anežka Vlková a Petr Laňka 19., 21. Voldánovi, hned za nimi Laloučkovi, 24. Tomáš a Marek Filipovi a 26. Daniel Ždych a Zdeněk Hejný. Putovní pohár tedy odputoval do Říčan. Poháry, diplomy a medaile kromě prvních třech dvojic obdržely i rodinné dvojice s elem do 3000, a to bráchové Lukáš a Vojta Filipovi, dále do 2500 Peter a František Helebrandovi a s elem do 2100 otec a syn Lebedovi (všichni z TJ Spartak Vlašim, tedy domácí).


Vítězná dvojička – Evžen a Martin Pospíšilovi z Říčan

   
Velké překvapení turnaje Ondra a Pavel Vykoukovi


Nejmladší dvojička


„Novomanželé“ Laňkovi :-)


Moderátor České televize Vladimír Kořen se svojí dcerou Magdou

Druhým, doprovodným turnajem byl turnaj jednotlivců. Zde soutěžilo 14 borců. Hrálo se podle pravidel FIDE na 2 x 20 minut. Zde s přehledem a s náskokem 1,5 bodu (6,5/7) zvítězil velice talentovaný a pracovitý Robin Hrdina, který byl i nejúspěšnějším žákem turnaje. Druhou příčku obsadil František Innemann a třetí pak Pavel Vojta, který také pracuje s mládeží na MěDDM Vlašim. Opět všichni tři z TJ Spartak Vlašim, kde jsou organizováni i všichni pravonínští šachisté. Další domácí: Patrik Studnička 9. a Jirka Stareček 14.. I na tyto šachisty čekaly obdobné ceny. Nejúspěšnějším juniorem se stal Jan Fiala z Českého Brodu.


Dva nejlepší hráči turnaje jednotlivců Robin Hrdina a František Innemann

Cenový fond byl bohatý, kromě školních a sportovních potřeb byl obohacen cenami pro dospělé a navíc nám paní Slabá napekla dorty ve tvarech šachových figur. Tyto ceny jsme si mohli dovolit vzhledem k příspěvku VML s.r.o. Vlašim a firmy MOTORON s.r.o. Křížov, jejíž spolumajitel pan Vladimír Janouš nám provedl předání cen úspěšným soutěžícím. I on zavzpomínal, že kdysi v dětství šachy hrál, ale pak u něj zvítězila láska k rychlým strojům – motocyklům a těmto se věnuje dosud.


Skvělý cenový fond je v Pravoníně samozřejmostí.

Všichni účastníci kvitovali pěkně vyzdobený sál. Panel byl věnován prezentaci MOTORONU s.r.o. Křížov. Poprvé jsme představili své bannery, prozatím tři, ale ve výrobě máme další. K výzdobě jsme použili balónky s nápisy oddílových klubů, MěDDM Vlašim. Výzdoba to byla levná, ale působivá. S přípravou pomáhali rodiče šachistů, všichni domácí šachisté a především ženy z ženského spolku o.s. PRAVONA. Ty se také staraly o celodenní stravování soutěžících. Nepostradatelný byl přínos Petra Havelky ze Sedlčan, který losoval oba turnaje a ze svého počítače „vymáčkl“ i všechny možné a nemožné kategorie k vyhodnocení. Jeho promptní práce je úspěchem každého turnaje. Na turnaji, který on losuje, jde vše jak na drátkách, dokonce byl náš turnaj průběžně aktualizován na chess-results.com. Dík náleží všem pomocníkům!

Dost dobře se nemohu nezmínit o obětavosti a profesionálním zásahu paní Hany Vlasákové, Pavla Vykouka a MUDr. Lukáše Otruby při srdeční příhodě jednoho z tatínků. Klobouk dolů před jejich uměním! Nyní už víme, že vše dobře dopadlo, a právě oni mají na tom lví podíl!

A co závěrem? Zdá se, že pod Blaníkem se šachy hrály, hrají a určitě hrát budou. Zapálených je dost a u těch „prcků“ je třeba stále rozdmýchávat jiskřičky a naučit je šachy mít rád! A proto při takovýchto akcích, kdy se nepostupuje ani na Kraj či Republiku, je třeba ocenit i toho posledního špunta, aby dostal chuť se učit a hrát příště zase rád a lépe. Proto jsme se rozhodli udělit všem účastníkům pamětní medaile a až jsme žasli nad radostí těch nejmenších dětí, udělali jsme dobrou věc! O tom jsme přesvědčeni.

Tak v Pravoníně za rok nashledanou! Čeká nás 3. ročník Zimního turnaje!

Výsledky turnaje rodinných dvojic

Výsledky turnaje jednotlivců

277 fotek

11 reakcí na “30 rodinných dvojic v zajetí šachových figurek!”

  1. 1
    Bolek píše:

    Obrovské poděkování všem, kteří se zapojili do první pomoci u Martina Vilíma.Zejména Hana Vlasáková, Lukáš Otruba a Pavel Vykouk byli opravdu ve správný čas na správném místě. Tato pomoc byla natolik kvalitní, že se to nedostalo přes kritickou hranici a nepřešlo to do další fáze, kdy by už musel být vykonán zákrok. Stačily pak podané léky v záchrance a trénované srdce vydrželo. To je jedno poděkování.
    Druhé poděkování stejně veliké patří sourozencům Škvorovým, zejména Rut Škvorové. Když jsem viděl, jak úžasně se starají o Julinku, tak jsem si mohl dovolit svěřit ji do jejich péče.
    Třetí poděkování v kauze Pravonín patří Julince Vilímové. A to hned ze tří důvodů. Kdyby tátu nepřemluvila, aby si s ní zahrál, tak kdo ví, kde by se atak projevil a jak by to dopadlo, takhle ač to vypadá divně, to bylo snad nejlepší možné místo, kde se to mohlo stát. Druhý důvod je, jak se se situací vypořádala, protože vím, že s tátou má velice silný vztah. Za třetí, stmelila tím celou rodinu a hrál tam každý s každým a věnovali se sami sobě. To všechno jsou drobné střípky, ze kterých se pak splétají neuvěřitelně pevné rodinné vazby.
    Čtvrté poděkování samozřejmě patří paní Filipové za výtečnou organizaci akce. David dnes odešel spát s medailí na krku. Ty první budou oceněni vždycky, už jenom pocitem z výher. Ale motivovat ty vzadu, podpořit jejich snahu něco dělat a vytvořit jim krásnou vzpomínku na to, co dělají, to považuji za velice důležité pro jejich další nejenom šachový rozvoj.
    P.S. Triko s medvídkem je boží. Děkuji. I žena říkala, že se snad bude muset šachy naučit, protože takové triko chce taky.
    P.P.S. Poprosil bych o mailové adresy paní Vlasákové,pana Otruby a Vykouka, kteří se záchranné akci podíleli, abych jim mohl přeposlat, co mi Martin napsal.
    Za všechny Bolek

  2. 2
    Ondřej Vykouk píše:

    Mail na tatu: p_vykouk@centrum.cz

  3. 3
    Hana Vlasáková píše:

    Zasílám emailovou adresu. VlasakovaHanka@seznam.

  4. 4
    Maťa píše:

    Na turnaj v Pravoníně jsem slyšel a četl samou chválu (hlavně pod článkem na http://www.sachypravonin.cz/news/zimni-turnaj-2-rocnik-20-2-2010-aneb-soutez-rodinnych-druzstev-doprovodny-turnaj-jednotlivcu/ ), což mě samozřejmě vůbec nepřekvapuje! :-) Že přijelo 30 rodinných dvojic, mě ale opravdu překvapilo a je to důkaz, že Marie Filipová správně odhadla, po jakém typu turnaje by mohla být poptávka – vždyť třeba Pavel Vykouk hrál prý svůj první rapid v životě. A nebýt na Vlašimsku jarní prázdniny, byla by účast asi ještě větší, minimálně o Pýchovy. V jednotlivcích hrálo jen 14 hráčů, nicméně složení bylo zajímavé a jsem přesvědčen, že se brzy rozkřikne, jak pěkný turnaj v Pravoníně pořádají, a za rok nás bude víc. Minimálně o mě, snad zase nebudu mít nějaké školení. I když možná bych hrál dvojice s Danem Houdkem – jeho manželka a já máme společnou tetu :-) .

  5. 5
    Dan píše:

    Zahrát si ve dvojici s předsedou by pro mě byla samozřejmě čest :-)
    S Adamem jsme se moc chtěli turnaje zůčastnit, ale kvůli Ádově nemoci (antibiotika) jsme doma nedostali povolení :-( Snad příště…

  6. 6
    Vláďa píše:

    Tak takhle se ty dvojičky skládaj (viz Maťa a Dan)!
    Mám svobodného syna, nenašla by se šachistka, která by mu nasadila chomout? Hned bych s ní mohl hrát příští rok dvojičky ;-)

  7. 7
    Dan píše:

    Vláďa: Spíše pro tebe připadá v úvahu vychovat si vnuka (vnučku) šachistu. Nebo zapátrej v rodokmenu. Třeba si s námi také příbuzný :-)

  8. 8
    Jirka píše:

    Dan: Jestli to má být vnučka od Vláďova svobodného syna, pro kterého teprve shání ten správný chomout, tak varianta se snachou-šachistkou bude podstatně rychlejší.

    A když jsme u těch příbuzenských vztahů, tak Anežka Vlková čerstvou svatbou s Péťou Laňkou získala ještě dalšího potencionálního Parťáka – Péťovo dvojče Pavla jako svého nového švagra. A když ještě připočteme příležitostné hráče Vojtu Laňku, tátu Laňku, a mámu a tátu Vlkovi, tak svatbou vznikla šachová rodina téměř na úrovni Říčanského klanu Říhů a Voráčků :-) .

  9. 9
    Maťa píše:

    Ad Vláďa: Mě hlavně překvapuje, že mladý Horák nehraje šachy, když jeho táta působil v 80. letech jako trenér v tehdy velmi úspěšném mládežnickém středisku Bohemians Praha. Zřejmě v tomto případě kovářova kobyla chodila bosa :-) .

    Dan: Kdybych hrál s tebou, zůstal by Adam lichý, a to bych mu neudělal. Dvojici Matějovský/Houdek tedy vytvoříme, až bude hrát šachy i tvůj mladší syn Martin – pak budou hrát s Adamem oni a my dva zaútočíme na Pospíšily! :-) Do té doby budu prohánět pana Innemanna v turnaji jednotlivců… :-)

  10. 10
    Jirka píše:

    Mě by zajímalo, s kým by v turnaji nastoupila Nela, jestli s bráchou nebo s Robinem :-) . Máme se příští rok na co těšit, akorát to chce najít termín mimo jarní prázdniny.

  11. 11
    Vláďa píše:

    Maťo, synek se šachově holt nepotatil. Ale dělal jsem co jsem mohl :-(

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist