TJ Spartak Vlasim
05
Pro

Na 1. místo nestačilo ani 8 z 9

V sobotu jsem si udělal výlet do Prahy na 1. ročník zimního rapidu Populus open. Slovo zimní v názvu bylo docela trefné, poněvadž přes noc napadla spousta sněhu a upřímně řečeno, kdybych neměl dopředu zaplacené startovné a oběd, tak bych se na turnaj vyprdl. Musím ale pochválit České dráhy, protože i v těch závějích jely vláčky docela na čas a začátek turnaje jsem tak stihl (v což jsem ráno při pohledu z okna nevěřil).

V hotelu Populus se sešlo 42 hráčů a zahráli si tempem 12 + 3. I zde se slovo „zimní“ docela skloňovalo, protože v hracím sále moc teplo tedy nebylo. To byl ale jediný nedostatek, jinak vše běželo jak po drátkách.

Turnaj se mi povedl, uhrál jsem 8 bodů z 9, když jsem půlky poztrácel jen s mezinárodními mistry Burdalevem a Přibylem. Na vítězství to ale nestačilo. Výborně totiž hrál 76letý (!!!) IM Josef Přibyl, který dokázal získat ještě o půl bodu více. Se značnou ztrátou pak skončili na dalších místech David Martirosyan a IM Kirill Burdalev.

Pro pobavení si můžete vyřešit jednu úlohu z mé partie (řešení naleznete na konci článku). Úkol zní: najděte nejlepší pokračování za černého.

Z našeho oddílu si turnaj zahrála i Blanka Voříšková a vybojovala 2. místo mezi ženami.

Akce proběhla v pohodové atmosféře, za což patří poděkování pořadatelům z Chess Academy Clubu v čele s Dominikem Rousem.

Řešení diagramu: 18…Dxf1+! 19.Kxf1 Sc4+ 20.Dxc4 Ve1 mat (Kolbušovský-Vojta)

Výsledky na chess-results

(autor článku: Tomáš Vojta)

2 reakcí na “Na 1. místo nestačilo ani 8 z 9”

  1. 1
    Maťa píše:

    Takže náš oddíl v Praze bral 2. místa v mužích i ženách – gratuluju! :-) Kdo by chtěl vidět v akci IM Přibyla, tak má asi možnost teď v neděli ve Sporthotelu v 1. lize, zatím nastoupil ke všem zápasům.

  2. 2
    Tom píše:

    Pan Přibyl je hrající legenda. Tady je třeba jeho známá partie s Garry Kasparovem z roku 1980:
    https://www.youtube.com/watch?v=krOGjt_fM7Y

    Garry tuto partii ve své monografii okomentoval takto (poté co byla s jednou z Karpovových výher vyhodnocena jako nejlepší v 29. dílu Informátoru): „Každý šachista má svou oblíbenou partii. Pro mě je to právě tato … Jednou jsem jí dokonce nazval svojí stále zelenou partií. Miluji jí kvůli tomu, že je krásná, s obětí figury! … Když jsme s Jusupovem partii rozebírali na pokoji, Arthur pronesl se smutným úsměvem něco ve smyslu tohle bych nemohl. Pravděpodobně měl na mysli stupeň rizika a intenzitu boje … “

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist