TJ Spartak Vlasim
16
Kvě

O víkendu hrajeme finále KP žák. družstev

Jirka Mejzlík

Tuto sobotu a neděli vrcholí letošní finále KP žákovských družstev, do kterého se naše béčko kvalifikovalo suverénním vítězstvím v základní skupině letos v lednu ve Vlašimi. Ve finálovém turnaji jde o hodně, vítěz si totiž zajistí v příští sezóně účast v 1.lize mladšího dorostu. A letos se nebojuje jenom o první místo. V případě, že se na čelních příčkách umístí exligové Kralupy nebo Říčany C, tak může být postupové dokonce 3. místo. To v případě, že některé týmy s právem startu v 1.lize se nepřihlásí a 10. ligová místa Kralup, případně i Říčan C jim tak zajistí přímé udržení v soutěži z pozice náhradníka. To ale budeme vědět až po termínu ligových přihlášek někdy v červenci.

Zatímco v předchozích sezónách jsme hráli tuto soutěž pouze z tréninkových důvodů a do finálové části jsme nikdy nepostoupili, letos máme o postup béčka do ligy vážný zájem. Výrazně se totiž rozšířil seznam našich žáků s „ligovou“ výkonností, dalším důvodem je pak postup áčka do extraligy a nutnost tým posílit zvenčí a tím pádem přeřazení některého hráče letošního základu áčka mezi náhradníky.

Letošní finále KP hraje 6 týmů: vedle naší rezervy vítězové dalších 3 skupin základní části Buštěhrad, Zvole a Říčany D. Z 10. míst ve svých ligových skupinách mají právo „barážové opravy“ Kralupy a Říčany C. Podle soupisek patří k největším favoritům právě Kralupy a naše béčko. Soutěž šestičlenné skupiny se hraje systémem každý s každým (5 kol), tempem 2×60 minut se zápisem, se zápočtem na národní elo. První kolo je předehráno, 2.-5. kolo se hraje v neděli 17.5. ve Zvoli, začátek je od 9 hodin.

zvole_vlasim

Všichni účastníci prvního kola Zvole – Vlašim B včetně rozhodčí Marie Filipové.

V dnešním prvním kole jsme na půdě Pravonína přivítali tým Medvědů ze Zvole. V sestavě David Zvára, Lukáš Filip, Nela Pýchová, Patrik Studnička a David Pikal jsme si se svými soupeři celkem hladce poradili. První vyhrál Patrik proti Matěji Floriánovi, lépe stáli i oba Davidové. David Zvára pak také připsal náš druhý bod, proti Česánkovi byl s rozdílem 500 bodů ela  přece jen jasným favoritem. Lukáš a Nela měli partie dlouho vyrovnané, Nela nakonec získala rozhodující materiální výhodu pěšcovými vidličkami na V a J a oplatila tak Ondrovi Máslovi prohru z KP družstev ml. žáků. Téměř současně vyhrál i Lukáš Filip, když se lépe orientoval v koncovce proti Lukáši Bočkovi.

Nejdéle se hrála partie na páté šachovnici. David Pikal musel nahradit v tomto zápase Vojtu Filipa a byli jsme zvědavi, jak si s tím poradí. Tempo i zápis si ještě vyzkoušel na včerejším tréninku v partiích proti Nele a Patrikovi a příprava byla na partii znát. Hrál pomalu a rozvážně a ve střední hře měl partii prakticky vyhranou. Bohužel po chybách našeho hráče měla výhru na dosah soupeřka V.Holubová, vzhledem k nedostatku času ale nabídla za rozhodnutého stavu zápasu remízu a David přijal. Takže celková výhra 4,5-0,5, to je výborný start do soutěže. To hlavní ale přijde až zítra.

holubova_pikal

V poslední parti už Veronice Holubové příliš času nezbývalo, David Pikal nabídku remízy gentlemansky přijal :-)

V dalších dvou zápasech 1. kola porazilo říčanské céčko své kolegy z déčka a Kralupy si poradily s Buštěhradem. Průběžné výsledky jsou na stránkách středočeské KM. Držte zítra palce.

Konečné výsledky

Fotky z Pravonína

26 reakcí na “O víkendu hrajeme finále KP žák. družstev”

  1. 1
    Tom píše:

    Výborný úvod! Držím palce, aby se dařilo i v dalších zápasech! :-D

  2. 2
    Jirka píše:

    Paní Filipová publikovala fotografie z prvního kola KPDŽ v Pravoníně (Vlašim B – Zvole 4,5-0,5):
    http://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Predkolo_KP_druzstev_16.5.2009_v_Pravonine/

  3. 3
    Jirka píše:

    Paní Filipová jako vždy zachytila na fotkách i některé dramatické momenty a klíčové pozice. Při podledu na věžovku Holubová-Pikal měla Veronika k výhře ještě moc a moc daleko a zbývalo jí doslova pár vteřin, takže přijátá remíza byla ze strany Davida jednoznačně gentlemanským činem :-) .

    Košíčky plné sladkostí a občerstvení musely být pro účastníky opravdu překvapením, někde na zápase družstev nedostaneme ani jedno kafe. Určitě budou chtít v příští sezóně v RSE hrát všechny týmy své zápasy proti Pravonínu venku :-D .

  4. 4
    Jirka píše:

    Horká telefonní linka do Zvole funguje, a tak můžu poskytnout nejčerstvější zprávy. A jsou radostné :-) , porazili jsme jednoho z favoritů Kralupy 3-2. První náš bod připsal velice rychle Filip Zvára, poté skončily dvě remízy (Nela, Patrik Studnička), obě v remízových koncovkách a zablokovaných pozicích. Rozhodující bod přidal Lukáš Filip. Poslední se dohrávala partie Patrika Pýchy s Jirkou Rýdlem. Jirka chtěl nabídnout remízu, ale vzhledem k vývoji zápasu mu to kapitán kralupských nepovolil. Při ukončení ostatních partií již měl tak aktivní pozici, že Patrika bohužel dokázal porazit.

    Ostatní zápasy:
    Medvědi Zvole porazili Říčany C 3-2, Říčany B pak zvítězily nad Buštěhradem 3,5-1,5. Po druhém kole jsme tak jediným týmem s plným bodovým ziskem :-) .

    Zápasy se hrají „nadoraz“ a tak to určitě nebudou žádné „dostihy“, celý turnaj může skončit až okolo 18 hodiny.

  5. 5
    Hermelín píše:

    Důležité vítězství! Dík Jirkovi za zprostředkované zpravodajství. Jak to, že nehraje jeden z dvojice David+Robin?
    Technická poznámka – Buštěhrad prohrál asi s Říčany D?

  6. 6
    Hermelín píše:

    Aktualizoval jsem výsledky na Chessresults. Snad se Honza Paukert nebude zlobit :-)

  7. 7
    Jirka píše:

    Hermelín: Jasně, že to byly Říčany D, B mi tam vklouzlo z pohledu „slabšího“ říčanského týmu v baráži.

    Když se podíváš na sestavu, tak hlavně nehraje Vojta Filip (silná angína, horečky,…), a tak musel nastoupit jiný mladší žák. Byly dvě alternativy:
    1) včerejší kombinace 1.š. David Zvára, 5.š. David Pikal
    2) 1.š. Patrik Pýcha (z volných jediný ml. žák) a 5.š. Filip Zvára.
    Po dvou dnech rozhodování zvolil Maťa variantu 2, já byl nerozhodný. Je to jistě oslabení proti plánovanému základu, ale snad si s tím i tak naši mladí poradí :-) . Ostatní týmy taky vesměs nepřijely úplně nejsilnější.

  8. 8
    Jirka píše:

    I druhý exligový tým porážíme: Vlašim B – Říčany C 3-2. Tentokrát nám selhaly zadní desky: Filip Zvára se Šťastným ztratil 2 figury a rychle prohrál, Patrik Studnička s Katkou Müllerovou musel pro odvrácení matových hrozeb dát dámu za věž. V tu chvíli to vůbec nevypadalo dobře :-( . Naštěstí Katka nastavila jednotahově dámu a najednou měl Patrik S. čistou věž navíc a zvítězil. Další dva body přidaly naše opory Lukáš Filip proti Máchovi (Lukáš získal záhy věž) a Nela proti Jirouškovi, když sérií jezdcových vidliček vysbírala soupeři plno pěšců. Nevadila pak ani prohra Patrika Pýchy, kterého Martin Pospíšil přehrál až v úplném závěru partie. Takže šťastné a veledůležité vítězství.

    Kralupy porazily říčanské déčko 4-1, Zvole ještě dohrává proti Buštěhradu a prý vyhraje.

    Jinak na turnaj dohlíží jako hlavní rozhodčí krajský mládežnický šéf Honza Paukert.

    A ještě k hodnocení: první pomocné kritérium je počet vyhraných partií, druhé pak plné skóre.

  9. 9
    Hermelín píše:

    Honza Paukert mi poslal podrobné výsledky a tak je to na Chessresults i s výsledky jednotlivců.
    Ta chřipka je přece jen k něčemu dobrá :-)

  10. 10
    Jirka píše:

    Super :-D , to je dokonalý servis a výtečná spolupráce dvou mládežnických činovníků. Ještě prosím změň to pomocné kritérium na počet výher.

  11. 11
    Hermelín píše:

    Kritéria má Honza nastavena ve SwissManageru dobře. Zatím má Vlašim 9 vyhraných partií a další 3 družstva po sedmi. Chessresults to blbě zobrazuje.

  12. 12
    Hermelín píše:

    Když na to tak koukám, tak Chessresults dává za vyhranou partii 1/2 bodu :-( Je to to kritérium TB2.

  13. 13
    Hermelín píše:

    Tak v předposledním kole prohra s Říčany D. Naštestí Kralupy remizovaly se Zvole a tak je Vlašim stále v čele :-)

  14. 14
    Hermelín píše:

    Poslední kolo Vlašim – Buštěhrad 5-0 a Vlašim má další ligové družstvo :-) Blahopřeji!

  15. 15
    Robin píše:

    Paráda!!!!! Gratuluju!!!!!!

  16. 16
    Jirka píše:

    Komentář z posledních dvou kol píšu opožděně, proháněl jsme dvě hodinky své staré tělo na tenisových kurtech :-D .

    Ve čtvrtém kole se nám zápas proti Říčanům D moc nepovedl. Patrik Studnička prohrál snad za 5 minut a ukázal, že do vážných partií ještě úplně nedozrál :-( . Druhý Patrik (Pýcha) přišel se Standou Stárkem nejprve o jednoho a pak i druhého pěšce a s partií už nedokázal nic udělat. Bod připsal na páté Filip Zvára a na druhé v turnaji famózní Lukáš Filip ( 5/5!!! na 2. šachovnici). Rozhodnutí tak bylo na Nele. Ta měla nejprve figuru za pěšce, výhodu ale realizovala komplikovaně, ztratila postupně dva své bojovníky a následně i celou partii. Tím jsme utrpěli v soutěži první porážku. Stále jsme ale měli náskok dvou bodů, protože naši pronásledovatelé Zvole a Kralupy navzájem remizovali.

    V posledním kole jsme měli herně nejslabšího účastníka turnaje Buštěhrad a se soutěží jsme se rozloučili kanárem. Poslední dohrával Patrik Pýcha, půlhodinu již v prázdném sále.

    Letos mládež podávala famózní výkony, vždyť před sezónou by dvojitý postup (áčko do extraligy, béčko do ligy) nečekal ani ten největší optimista :-) :-D :-) . Tak už se těším na příští rok. Týmy ligy skupiny Jih jistě také – při gratulacích k postupu do extraligy zazněly poznámky, že všem bude závěrečné soustředění ve Vlašimi chybět. Tak možná chybět nebude :-) .

  17. 17
    visvi píše:

    Neuvěřitelná sezóna, moc gratuluju! A ty košíčky paní Filipové, to je neskutečnej servis, těžko bychom hledali ve střední Evropě něco podobného, fakt zírám! :-)

  18. 18
    Tom píše:

    Skvělý úspěch, blahopřeji jak hráčům tak trenérům !!!

  19. 19
    Jirka píše:

    Tak jsem prohlížel fotky Honzy Paukerta na stránkách KM i fotky paní Filipové na pravonínském webu a všiml jsem si několika věcí:

    1) Měli jsme silný realizační tým, vedle vedoucích týmu J.Pýchy a M.Filipové nakonec jel koučovat i Pepa Zvára, roli fandící maminky absolvovala Iveta Pýchová.
    2) Medvěd Spartakus měl nějaké nové oblečení :-) . Opět se prokázalo, že v týmových soutěžích nosí až neskutečné štěstí … to je známé široko daleko (viz. i článek na stránkách KM). V soutěžích jednotlivců už to tak neplatí … je to prostě hlavně skvělý týmový hráč :-D .
    3) Nela tentokrát nenasadila oblíbeného myšáka, zastoupila ho žirafa. I ta se snažila a přinesla slušný bodový zisk :-) .

  20. 20
    Jirka píše:

    Pohled na turnaj očima trenérů stříbrných medailistů ze Zvole:
    http://chessclub-medvedizvole.cz/sachy.php?Page=Clanek&id=154

  21. 21
    Maťa píše:

    Také gratuluju všem, kteří postup do 1. ligy dorostu vyválčili! :-) Kromě těch, co nastoupili o víkendu ve finále, se na úspěchu podílel i v současné době nemocný Vojta Filip (v základním kole 3/3). Výborná sezona v soutěžích družstev mládeže se povedla Lukáši Filipovi – po sečtení výsledků ze základního kola, finále a 1. ligy dorostu součet
    vychází na 10/10! Článek o dost vyrovnaném finále napíše Jarda Pýcha.

    Visvi: Pravonín je asi také jediným šachovým kroužkem, kde děti dostávají zadarmo vydatné svačiny. Kdybych byl mladým šachistou, chtěl bych bydlet v Pravoníně! :-)

    Jirka: Podle mě nosí medvěd štěstí i v soutěžích jednotlivců, alespoň Nele: 1. místo v Neratovicích, skvělý výsledek v Jánkách… Zabránit prohrám samozřejmě nedovede, přece jen on ty partie nehraje :-) .

  22. 22
    Maťa píše:

    A zde ještě odkaz na Jirkou zmiňovaný článek Jana Paukerta: http://www.stcsach.cz/KM/Souteze0809/KPZakDr/KPZD0809_finale.html .

  23. 23
    Jarda P. píše:

    Jirka : Medvědovi jsme museli dát jiné oblečení,protože jsme doma zapomněli Patrikův dres a tak nastalo převlékání. Patrik si vzal ten Nely a Nela musela vyslíknout medvěda. Jinak družstvo opět působilo jako výborný tým a zajímali se o partie svých spoluhráčů ,někdy až moc :-) . Hlavně Patrik P. si užíval roli kapitána :-) .

  24. 24
    Jirka píše:

    Já to přece říkal, že medvěd je dokonalý týmový hráč: v případě potřeby se pro tým i svlíkne :-D !!! A navíc prakticky nemarodí, a tak je kapitánovi k dispozici kdykoliv :-) . A na akcích nezlobí, dodržuje večerku, nenechává zbytky na talíři,… V autě pak nedrobí sušenky, nelepí žvejkačky po sedadlech,…. . Kdyby ještě uměl tahat, tak takové družstvo ze samých medvědů by pro trenéra byla dokonalá pohodička :-D .

  25. 25
    Jirka píše:

    Ještě jsem si všiml na jedné fotce, že měl medaili na krku i medvěd Spartakus :-) . Pro koho ji převzal ? Nárok by měl David Zvára, Vojta i David Pikal.

  26. 26
    Maťa píše:

    Šestou medaili dostal David Zvára. Ze jmenovaných odehrál nejvíc partií (4) a všechny vyhrál, takže asi jasná volba.

    Reportáž z finále ve Zvoli napsal Jarda Pýcha velmi rychle, zveřejněna bude během úterka, musím si trochu pohrát s tabulkami…

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist