TJ Spartak Vlasim
30
Čvn

Z KP vezeme dva postupy na Mistrovství Čech!

Po roce opět v tradičním jarním termínu (víkend 25. – 26. 6. 2022) přivítalo městečko Mšeno Krajské přebory mládeže v šachu v kategoriích HD10, HD12, HD14 a HD16. S Lukášem Filipem jsme dali dohromady sedm dětí. Letos se přebory hrály jako OPEN, a tak je velká škoda, že šanci zahrát si na velkém turnaji nevyužilo více mládežníků. Rodiče ochotní zajistit dopravu v záloze byli, ale neměli koho vézt. :-(

Do místa konání jsme vyrazili už v pátek odpoledne. A to přineslo jediný zádrhel na jinak výborné akci. Návštěvu místního koupaliště Lázně Mšeno nám totiž překazil několikahodinový déšť, který navíc přinesl citelné ochlazení. V sobotu se počasí opět umoudřilo, ale to nám zase koupání nedovolil časově náročný šachový program. Tak jsme se alespoň prošli uličkami Mšena, které bylo po osmé hodině téměř liduprázdné.

V mladších kategoriích (10 a 12) jsme nikoho neměli, tam jsme pouze drželi palce svěřencům Karla Jukla. A asi jim to pomohlo, Jirka Petrášek se stal krajským přeborníkem do 12 let!

V kategorii H16 byl naší šancí na postup Honza Veselý, Stamat reprezentovali Adam Handl a Viktor Fanfrlík. Adamovi se turnaj moc nepodařil, získal pouze 2,5 bodu. To Viktor, pro kterého to byl první velký turnaj, uhrál body tři a svých výher dosáhl většinou stylem Michaila Tala! Honza odehrál celý turnaj na předních šachovnicích, po sobotě měl pěkné tři body. V neděli ráno ho sice přibrzdil budoucí vítěz říčanský Tobiáš Pressler, pak ale přidal dalších 1,5 bodu a z 6. místa postoupil na MČech!

V další kategorii, kterou jsme obsadili, byli chlapci do 14 let. K favoritům patřil Míša Stein, při nadprůměrném výkonu mohl na postup pomýšlet i Jáchym Slánský. Vojta Břesky měl být naším černým koněm turnaje a partu doplňoval stamatník Míša Blahoš. Ten uhrál 3 body a potvrdil své nasazení v turnaji. Vojta se v poslední době stále zlepšuje a i tady to získanými 4 body potvrdil. Jáchym zejména v sobotu bojoval se svým největším nepřítelem časem. V neděli se to významně zlepšilo, ale i tak ho 2,5 bodu ze tří partií posunulo pouze na 4 body.

Zajímavý průběh mělo derby Slánský – Břesky ve 3. kole. Když jsem se na partie přišel po hodině hry podívat, byla na šachovnici tato pozice (černý na tahu):

Následovalo 1. – g5 2. Jf5 Kf7. Vojta se rozhodl obětovat pěšce za rychlý průnik svého krále na dámské křídlo. Jáchym výzvu přijal 3. Jxh6+ Ke6

 4. Jf5 (lepší bylo vyrazit do boje s králem Kg2, jezdec číhá na šanci sebrat na f6) 4. Kd5 Kg2 5. Ke4 Kf2 a tady jsem od partie odešel sledovat další svěřence s tím, že už to Jáchym nějak dotáhne. Bohužel se do hry zapojila vrcholná časová tíseň a po mém návratu k partii byla bílá pozice v troskách. :-(  

Poslednímu našemu zástupci v H14 Míšovi Steinovi se loni v téže věkové kategorii moc nedařilo, tenkrát si postup vydřel na poslední chvíli. Letos turnajem proplouval jako ostřílený borec. Po jediné prohře v 6. kole s Pepou Bartákem z Řevnic (vítězem H14) mu k postupu měla stačit v posledním kole remíza. Ale Míša nenechal nic náhodě a svého soupeře „smetl“ ze šachovnice. Bronz mu unikl pouze o kousek pomocného hodnocení a Míša k výbornému výkonu v turnaji přidal i postup na MČech!

Na závěr ještě jednou gratuluji oběma postupujícím! Říjnového Mistrovství Čech se samozřejmě mohou zúčastnit i další hráči v doprovodných turnajích. Vojta i Jáchym mohou dokonce doufat, že je pořadatel doplní do jejich mistrovské kategorie (ale šance není moc velká). Děkuji Lukášovi za spolupráci s organizací výpravy a dětem za výbornou reprezentaci obou oddílů!

Výsledky na chess-results

Fotky

(autor článku: Petr Havelka)

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist