TJ Spartak Vlasim
25
Lis

Zlato z Krkonoš

Ondřej Matějovský

Od 24. do 31. října probíhalo v hotelu Skicentrum v Harrachově 20. Mistrovství Čech mládeže do 16 let v šachu. Této akci jsme na našem webu věnovali hodně prostoru, o čemž nepochybně svědčí rekordní počet zobrazení i komentářů u úvodního článku Pozdrav z Harrachova. Závěrečná shrnující reportáž ale zatím chybí, za což se čtenářům omlouvám, před odletem na MS do Turecka jsem měl hodně pracovních i šachových povinností, a tak jsem většinu textu psal až přímo v Kemeru během nervózního čekání na výsledky partií.

O medaile, postupy na MČR a také o čest přijelo do Harrachova bojovat celkem 328 hráčů, rozdělených do tří mistrovských a dvou doprovodných turnajů. Atraktivní prostředí Krkonoš pochopitelně přilákalo i početný nehrající doprovod (trenéry, rodiče a další), a tak se počet účastníků vyšplhal přibližně k číslu 500. Náš oddíl vyslal na mistrovství ve spolupráci s MěDDM 10 dětí, což je, pokud mě paměť neklame, nejvíc v historii.

U 12

Při hodnocení vystoupení výpravy musíme začít u nejmladší kategorie U 12. Zásluhou desetileté Nely Pýchové jsme se totiž po 8 letech dočkali zlaté medaile z vrcholné akce! (Doteď posledním vlašimským mistrem Čech se stal v roce 2001 ve Frymburku Ondra Mejzlík v H 16.) Nelina cesta za 1. místem v D 12 byla až překvapivě hladká, od začátku na tom byla ve společné kategorii s chlapci z dívek nejlépe a nakonec vybojovala pěkných 6/9 (celkové 12. místo). Titul je o to cennější, že Nela má v této věkové skupině ještě rok rezervu. Uvidíme, jak si naše hráčka povede na MČR, kde kromě špičky z Moravy konkurenci posílí i Jitka Jánská z Klatov, která se rozhodla hrát v Harrachově ve starší kategorii U14, a i tam brala mezi děvčaty bronzovou medaili.

Nela

Nela se zlatou medailí. Foto: M. Filipová

Stejně bodů jako naše hráčka uhrál i Jiří Rýdl, jenž díky dobrému buchholzu skončil 11. (tedy o místo před Nelou). Protože před Jirkou skončili dva mladíci věkem patřící do H 10, mělo by jeho umístění stačit k postupu na MČR. Škoda, že novopečený vlašimský reprezentant vyfasoval do posledního kola vysokého favorita a turnajového suveréna Jakuba Půlpána z Polabin, kterému po boji podlehl, v případě příznivějšího losu měl slušné šance na medaili…

Ve velmi dobrém světle se předvedl také Vojtěch Filip (5,5 bodu, 18. místo). Vojta jde v poslední době hodně nahoru a v Harrachově to bylo vidět. V závěrečném kole dokonce bojoval s domažlickým Vašíčkem v přímém souboji o postup (stačila remíza), jenže kromě silného soupeře hrála proti Vojtovi i začínající chřipka, a tak zvládnout náročnou dlouhou partii bylo nakonec nad síly našeho hráče. Přesto si pravonínský šachista zaslouží pochvalu, vždyť hraje závodně teprve necelé dva roky. Myslím, že se na MČR v budoucnu minimálně jednou dostane.

Vojta a Nela

Vojta Filip hrál stejně jako Nela Pýchová po většinu turnaje na předních stolech. Jak dokazuje fotka, zahráli si i vedle sebe. Foto: P. Havelka

U 14

V U 14 byl naší velkou nadějí Robin Hrdina, mimo jiné vicemistr Čech z roku 2007 a letos nasazená jednička. Nevděčná role papírového favorita ale Robinovi příliš nesedí, o čemž jsme se mohli přesvědčit už víckrát, a bohužel nejinak tomu bylo i v Harrachově. Nepovedené partie 2. a 3. kola dostaly našeho borce do nepříjemné situace – 1/3 a předpoklad špatného buchholzu, pokud by se mu podařilo dostat se zpátky dopředu. Robin bojoval, ale na potřebných 6,5 bodu k postupu mu bohužel půl bodu chybělo. 11. místo znamená pozici druhého náhradníka, a tak šance, že si v březnu v Koutech nad Desnou nakonec zahraje, určitě existuje.

Robin

Robin Hrdina skončil dvě místa za postupem… Foto: P. Havelka

Šance na dobré umístění měl určitě i loňský medailista Patrik Pýcha, tomu ale postupové naděje srazila hodně nešťastná prohra v partii 6. kola. V závěru turnaje se pak stejně jako mnozí další potýkal s horečkou, a tak musíme 5 bodů a 26. místo označit za slušný výsledek.

Premiéru na takto významné akci si odbyli David Pikal (3,5 bodu, 54. místo) a Patrik Studnička (3 body, 55. místo). Oba mají určitě na víc: David hrál vlastně své první klasické vážné partie v životě, Patrika zase sráží nesmyslně zběsilá a zbrklá hra. V první části turnaje ale určitě předvedl, že v něm dřímá slušný potenciál…

V U 14 hrála také Michaela Hatašová z Úholiček, která byla součástí naší výpravy. Po 6. kole měla Míša 4 body a zdálo se, že by mohla zaútočit na nejvyšší příčky. Nepovedený závěr (0/3) ji ale odsunul až na celkové 43. místo, mezi děvčaty skončila naše tradiční posila v soutěžích družstev sedmá.  

U 16

V nejstarší kategorii jsme měli postupové želízko v osobě čtyřnásobného účastníka MČR Davida Zváry. David si ovšem do Harrachova nepřivezl dobrou formu, ke své škodě hodně přehlížel, někdy i ve vyhraných pozicích. 5,5 bodu a 16. místo tak bylo za těchto okolností asi jeho maximem.

Naopak hodně spokojeni mohou být se svými výkony oba Lukášové – Jelínek (5 bodů, 21. místo) i Filip (5 bodů, 22. místo). Do mistrovské kategorie se dostali na poslední chvíli jako náhradníci, přesto skončili nad 50%, Jelínek se dokonce dlouho pral o postupové naděje.

Lukáš Jelínek

Asi největší překvapení vlašimské výpravy Lukáš Jelínek. Foto: P. Havelka

Open A

Vlašimské barvy hájila v Harrachově ještě naše extraligová posila Martin Krejčí. Ziskem 3,5 bodu z 8 partií (hrál až od druhého kola) a 46. místem potvrdil papírové předpoklady, a to jak performancí, tak umístěním. Martin pochopitelně bydlel s Říčanskými, vždyť ho za rok podle dohody vrátíme. V této souvislosti mě ale pobavila historka, jak jednou pobouřil své spolubydlící, když se na snídani objevil ve vlašimském dresu :-) .

Celkově bych vystoupení Spartaku Vlašim na Mistrovství Čech označil jako solidní. Na rozdíl od minulých let sice chybí nějaký pronikavý úspěch u kluků, to ale napravila Nela v děvčatech. Potěšitelné je, že se 8 hráčů z 10 dostalo přes padesátiprocentní bodový zisk.

V závěru bych rád poděkoval Marii Filipové za skvělou kuchyni a MěDDM Vlašim za pomoc s finančním zajištěním akce.

Výsledky na chess-results

Fotky od Marie Filipové

Fotky od Petra Havelky

Článek Marie Filipové

Článek Petra Havelky

Článek pro tisk

10 reakcí na “Zlato z Krkonoš”

  1. 1
    Jirka píše:

    Pěkné shrnutí, a jeho „historická“ hodnota bude s postupujícícm časem jistě stoupat :-) ! Škoda, že kromě Jirky nevyšel žádný další klučičí postup na MČR.

    Další perlička k Martinovi Krejčímu a jeho dočasné příslušnosti k Vlašimi. Soupeř se po partii divil, že Martin nehrál vídeňskou: „seš z Vlašimi, a tam všichni hrají Vídeň!“ Zřejmě byl soupeř líný hledat v databázích :-) !

  2. 2
    Robin píše:

    Hezkej článek maťo!
    Jirka: s kym to Martin hrál ? :-)

  3. 3
    Maťa píše:

    Díky za pochvaly! Jinak tak jako všichni v Brodcích nehrají Kulaťák, tak ani ve Vlašimi nehrají všichni Vídeň… :-)

  4. 4
    Marie F. píše:

    Ondro, moc hezký článek! Stál by za zveřejnění ve Zpravodaji Města Vlašim.

  5. 5
    Maťa píše:

    Na Zpravodaj je to asi moc dlouhé, většinou se tam snažím být stručnější, aby se do článku vešlo víc akcí.

  6. 6
    Martin Krejčí píše:

    Pěkný článek! Hezky shrnuto, dozvěděl jsem se mnoho věcí, které jsem nemohl stíhat, ještě ke všemu když jsem bydlel jinde :-)
    Robin: Poslední kolo, Buriánek Petr (hráli jsme spolu před půl rokem, já ještě v barvách Říčan :-) )
    P.S. Článek jsem vyhlížel už od té doby, kdy jsme přijeli :-D

  7. 7
    Jirka píše:

    Martin Krejčí: A co tak připojit své jméno do seznamu autorů článků na našem webu? Zítřejší zápas v Praze je k tomu jistě vhodná příležitost :-) !

  8. 8
    Martin Krejčí píše:

    Jirka: Rád! Pár článků jsem na říčanském webu napsal, takže minimální zkušenost je ;) :D

  9. 9
    Maťa píše:

    Martin: Super! A běž už spát, jestli zítra hraješ (nesmíme prozrazovat soupeřům sestavu :-) )! :-) S Petrem Buriánkem jsem hrál letos v Pardubicích na družstvech a je možné, že to byla Vídeňská, už ani nevím :-) .

    Jinak je možné, že do Prahy potáhnu počítač, v tom případě bych občas nějakou průběžnou zprávu pro fanoušky napsal, bude-li zájem…

  10. 10
    Maťa píše:

    V článku jsem v listopadu napsal: „Robin bojoval, ale na potřebných 6,5 bodu k postupu mu bohužel půl bodu chybělo. 11. místo znamená pozici druhého náhradníka, a tak šance, že si v březnu v Koutech nad Desnou nakonec zahraje, určitě existuje.“ Jsem rád, že jsem se v poslední větě nemýlil! :-) Pan Fiala totiž právě zveřejnil seznam oprávněných účastníků chlapeckých kategorií (pro holky je start jako vždy otevřený) a kromě Jirky Rýdla tam najdeme i Robina, který tento týden dostal divokou kartu KM http://www.chess-svetla.cz/data/opravneni_ucastnici_mcr_2010_start_web.pdf .

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist