TJ Spartak Vlasim
01
Led

Silvestrovský turnaj v Pravoníně

Marie Filipová

Pravonín, zahalený do sněhové peřiny, přivítal o vánočně-prázdninovém dni 32 šachistů a jejich doprovody. Místní šachový klub, za pomoci obecního zastupitelstva (finanční podpora), pravonínských žen a MěDDM Vlašim, připravil sváteční, vánočním cukrovím provoněný, šachový turnaj. Již 3. ročník Silvestrovského turnaje se odehrál v pěkných a hezky vyzdobených prostorách Společenského domu firmy Makrofakt.

Pro šachisty byly zajištěny pěkné ceny v podobě pohárů, plaket, medailí pro vítěze a pamětních medailí pro všechny účastníky a i věcných cen a sladkostí. Bufet, s tradičními párky v rohlíku a dalšími pamlsky, obsluhovaly maminky našich šachistů, pomáhaly i další pravonínské ženy a ruku k dílu přiložili při přípravě a úklidu tatínkové a i domácí šachisté. Ostatně, tak jsme v Pravoníně zvyklí akce připravovat.

Zahájení proběhlo podle programu, přišla mezi nás i nová starostka Obce Pravonín paní Jana Lapáčková, která vyjádřila obdiv nad uměním šachistů, popřála jim hodně štěstí, nejen dnes, ale i do celého nového roku 2011, a popřála všem pevné zdraví a úspěchy. Pak už následovalo poučení od ředitele turnaje , kterým byl Ondřej Matějovský. Losování vedl Petr Havelka a oba také převzali pozice rozhodčích. Petr Havelka nám také připravil velice pěkné diplomy. Oba bedlivě sledovali především své svěřence, a proto počítám s tím, že se v diskuzi vyjádří, co se odborných postřehů týká.


Pohled do hracího sálu

Podle propozic jsme plánovali tři turnaje, ale protože kategorie B měla malý počet hráčů, bylo rozhodnuto, že uskutečníme turnaje dva a „A“ turnaj budou hrát kategorie A a B společně a turnaj „B“ bude hrát kategorie C. V obou skupinách bylo po 16 dětech. Hrálo se na 7 kol po 15 minutách. Některým zpočátku dělal čas velké problémy a praporky padaly jako o závod!

 Výsledky kategorie „A“:

1.       Rýdl Jiří
2.       Hrdina Robin
3.       Zvára David
4.       Filip Lukáš
5.       Filip Vojtěch
6.       Vyterna Miroslav
7.       Pýcha Patrik
8.       Jiroušek Filip
9.       Studnička Patrik
10.     Pýchová Nela
11.     Jandl Vojtěch
12.     Filip Tomáš

První tři účastníci měli shodně 5,5 bodu a rozhodovalo pomocné hodnocení. Loňskému vítězi Robinu Hrdinovi se nepodařilo obhájit první místo a držitelem putovního poháru se stal velmi nadějný šachista, účastník mistrovství světa, Jirka Rýdl – srdečně blahopřejeme. Třetího Davida Zváru připravila o prvenství remíza v posledním kole s naším Vojtou Filipem. Radost máme ze 4. a 5. místa domácích šachistů Lukáše a Vojty Filipových.


Vítěz turnaje „A“ Jirka Rýdl

Výsledky kategorie „B“:

1.       Zvára Filip
2.       Helebrand František
3.       Homola Martin
4.       Voldán Václav

Co se nepodařilo v první kategorii Davidu Zvárovi, to si v turnaji „B“ vynahradil jeho brácha Filip a s půlbodovým náskokem tuto kategorii vyhrál. I Fanda Helebrand si odvezl z Pravonína pěkné „skalpy“, a to v podobě porážky Patrika Studničky a Filipa Jirouška.

Výsledky kategorie „C“:

1.       Ždych Daniel
2.       Vlková Anežka
3.       Laňka Petr
4.       Zlámaná Anna
5.       David Matěj
6.       Kučera Jan
7.       Laňka Pavel
8.       Feldstein Štěpán
9.       Roháč Pavel
10.     Kučera Josef
11.     Houdek Adam
12.     Filip Marek
13.     Vašíček Jan
14.     Jiroušek Šimon
15.     Lalouček Martin
16.     Homolová Veronika

Ovšem největší radost nám připravil domácí Daniel Ždych, který na domácí půdě s půlbodovým náskokem vyhrál turnaj „C“, uhrál  6 bodů. Půlbody ztratil jen s děvčaty, nejdříve s Anežkou Vlkovou a v posledním kole s Aničkou Zlámanou. Druhé a třetí místo obsadili šachisté z Dolních Kralovic Anežka Vlková a Petr Laňka.


Vítěz turnaje „C“ Dan Ždych (vpravo)

Verunka Homolová to měla mezi podstatně staršími šachisty těžké, ale bezpečně ovládla doprovodnou soutěž MISS, kde se utkala s dalšími třemi dívkami, nasbírala nejvíce hlasů a odvezla si z Pravonína nejen krásnou kytici, dárek, ale i korunku pro nejpůvabnější šachistku.


MISS turnaje Verunka Homolová

Vyhlásili a odměnili jsme i nejmladší hráče, kdy nejmladší dívkou byla Veronika Homolová a nejmladším hochem Šimon Jiroušek.

Z uskutečněného turnaje mám hezký pocit, pocit z dobře odvedené práce kolektivu obětavých lidí, což je v dnešní době málo obvyklé. Ovšem mezi šachisty je to normální!

Závěrem si Vás dovoluji pozvat do Pravonína na 19. 2. 2011 na Zimní turnaj (Rodinné dvojice + Turnaj jednotlivců) a na 26. 3. 2011 na finálové kolo Regionální žákovské ligy.

Výsledky všech kategorií

Fotky

14 reakcí na “Silvestrovský turnaj v Pravoníně”

  1. 1
    Maťa píše:

    Pořadí na špici turnaje A bylo opravdu hodně vyrovnané, kluci se porazili dokola (nejdřív Robin Davida, pak David Jirku a nakonec Jirka Robina), každý z nich pak ztratil ještě jednu remízu. O pořadí na 1. místě rozhodlo až čtvrté pomocné hodnocení – pravděpodobně SB, ten měl Jirka nejlepší, protože remizoval s táborským Votěchem Jandlem, který moc bodů nenasbíral. V té partii měl Jirka štěstí, protože nejspíš po prstové chybě (jestli jsem to dobře pochopil) ztrácel dámu, soupeř ale při realizaci i tak velké převahy hodně zmatkoval … já pak viděl konec, kdy měl Jirka jen střelce a soupeř věž a střelce (bez pěšců) a času ještě relativně dost (minutu), přesto nakonec táborský hráč spadl… Jak bylo zmíněno v článku, kdyby David dokázal v posledním kole porazit Vojtu Filipa, byl by první, Vojta ale vyrovnanou věžovku zremizoval s přehledem – přechodem v podstatě do holých králů.

    Jinak cesta Jirky Rýdla za prvenstvím se zkomplikovala už ráno, kdy na Veselce vypovědělo Rýdlovým službu auto. Pro Jirku nakonec zajel Jarda Pýcha a Áda Rýdl musel počkat na odtahovku, která ho pak odvezla domů do Neratovic. Jestli si někdo myslí, že si tou nepříjemností nechal Áda zkazit náladu, tak ho málo zná :-) .

  2. 2
    Maťa píše:

    Ještě bych doplnil, že kategorii B jsme se souhlasem hráčů (případně jejich rodičů) doplnili o silné trojky Fandu Helebranda, Vaška Voldána a Martina Homolu, protože jim turnaj A určitě dal víc, než kdyby to drtili v béčku. Navíc podle propozic by v kategorii B byl jen Filip Zvára, takhle aspoň dostal konkurenci :-) . Dlouho jsme do kategorie B počítali i s Mirkem Vyternou, protože jsme si neuvědomili, že už není žákem („A“ měli hrát ti s elem nad 1550 + všichni junioři). Mirkovi tedy patří omluva, že jsme ho na začátku navnadili a pak kolo před koncem přeřadili, i když ohlídat si to mohl i on sám…

    Sice už jsem to udělal pod jiným článkem, ale rád to zopakuji ještě jednou – poděkování si zaslouží především Marie Filipová, která byla samozřejmě jako vždy duší turnaje!

  3. 3
    AdolfR píše:

    Jak uz jsem psal pani Filipove, ja mnohem radsi opravuju auta, nez se porad divat na ty vase sachy, obzvlast, kdyz pritom muzu bejt na cerstvem vzduchu a ve snehu, cira radost.
    Jinac, jeste jednou s Jirkou oba dekujeme za moc prima turnaj, a taky Jardovi a panu Helebrandovi za odvoz a Matovi, ze Jirku zalozil

  4. 4
    Maťa píše:

    Dnes vyšla Jiskra s mým souhrnným článkem o vánočních turnajích (viz sekce „ke stažení“) i s fotkou vítězů turnaje C v Pravoníně. Zakupte třeba v naší trafice :-) .

  5. 5
    Marie F. píše:

    Už jsou zveřejněna nová národní ela.

  6. 6
    Maťa píše:

    Díky za info, pan Šmajzr je rychlík (nové elo platí až od 5. 1.). Tentokrát je to pro hráče našeho oddílu bez nějakých velkých skoků a změnu mají jen ti, kteří hráli v říjnu v Harrachově (takže nikdo nemá úplný přepočet). Novými elisty jsou otec a syn Helebrandovi. http://db.chess.cz/clen.php?oid=10108

  7. 7
    Maťa píše:

    Internetová verze článku o vánočních turnajích v regionu: http://benesovsky.denik.cz/ostatni_region/sachy20110105.html . Zítra by snad měl vyjít i v tištěném Benešovském deníku.

  8. 8
    Tom píše:

    Na zítřejší turnaj v Pravoníně je přihlášeno 48 dětí. Startovní listina je k nahlédnutí na chess-results:
    http://www.chess-results.com/tnr60890.aspx?lan=5

  9. 9
    Maťa píše:

    Dnes se ještě přihlásil loňský vítěz Jirka Rýdl, takže na startu by mělo být kompletní extraligové družstvo Vlašimi (loňské i současné).

  10. 10
    Tom píše:

    Výsledky dnešního turnaje v Pravoníně:
    http://www.chess-results.com/tnr60890.aspx?art=4&lan=5

  11. 11
    Maťa píše:

    V Pravoníně to byl, myslím, velmi povedený turnaj s tradičně bohatým cenovým fondem a pořadatelé (hlavně pořadatelky) na čele s Marií Filipovou si zaslouží poděkování! V áčku se podle očekávání sešla silná konkurence, o čemž mimo jiné svědčí až 4. a 5. místo pro Davida Zváru a Martina Pospíšila.

  12. 12
    Maťa píše:

    Koukám Robin perfo 2644 :-) .

  13. 14
    Tom píše:

    298 fotek, to je pořádná várka. Tam se musí najít úplně každy :-)

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist