TJ Spartak Vlasim
03
Lis

Zlato a stříbro z Harrachova

Ondřej Matějovský

Vlašimský mládežnický šach prožívá úspěšné období – v posledních letech není vrcholné žákovské akce, na které bychom si nepřipsali nějaký úspěch. To se potvrdilo i na nedávno skončeném Mistrovství Čech mládeže do 16 let v Harrachově (23. – 30. 10.), odkud naše výprava přivezla zásluhou Nely Pýchové a Robina Hrdiny do pomyslné oddílové sbírky další dvě medaile!

Na startu druhého největšího šachového festivalu v České republice (stále platí, že víc lidí hraje jen v červenci v Pardubicích) se sešlo 342 hráčů, rozdělených do tří mistrovských kategorií (U 12, U 14, U 16) a dvou doprovodných openů. Při započítání nehrajícího doprovodu počet účastníků již tradičně přesáhl číslo 500. Barvy Vlašimi hájilo 11 hráčů a stejně jako vloni jsme měli své zastoupení ve všech pěti turnajích.

U 12

Začněme nejmladší kategorií U 12. Asi málokdo pochyboval o tom, že Nela Pýchová obhájí titul mistryně Čech, zvlášť když její největší konkurentka Jitka Jánská hrála ve starší kategorii. Otázkou spíše bylo, zda se Nela dokáže umístit na předních místech i v absolutním pořadí. Odpověď možná dokonce předčila očekávání – naše hráčka sehrála výborný turnaj, ani jednou neprohrála a z devíti kol vybojovala 7 bodů! Ohrožena byla snad jen jeden tah v partii s pozdějším mistrem Čech Havelkou z Lanškrouna, kdy mohla ztratit pěšce, jinak ale i při remízových soubojích tahala za delší konec provazu, například dvakrát nedotáhla koncovku s kvalitou za pěšce… Potěšitelné je i to, že tentokrát Nela nedala ani jednu zbytečnou remízu a několikrát návrhy soupeřů na dělbu bodu odmítla, což u ní nebývalo vždy zvykem – jen tak dál! Celkové 2. místo je velkým úspěchem a jen podtrhlo hodnotu zlaté dívčí medaile, vždyť další medailistky Doležalová z Tábora a Hofmanová z Polabin skončily až ve třetí desítce, Nela navíc obě porazila.

Nela Pýchová obhájila titul mistryně Čech. 

František Helebrand (4 body, 47. místo) a Anežka Vlková (4 body, 49. místo) dosáhli podobného výsledku. Fanda měl o něco silnější soupeře, Anežka je zase o rok mladší a v pořadí D 12 se umístila na poměrně lichotivém 7. místě, když za sebou nechala mimo jiné i nedávnou reprezentantku z ME Řeřábkovou z Říčan. Děkuji Davidu Zvárovi, který s oběma pravidelně rozebíral partie, a doufám, že jim jeho rady pomohou v dalším růstu. Z Davidových postřehů bych pro naše nejmladší rád formuloval hlavní vzkaz: „Hrajte pomaleji, ubude hrubých chyb a přibudou body. Je to jednoduché a opravdu to funguje!“ :-)

U 14

V kategorii do 14 let jsme měli dvě postupové naděje – Vojtěcha Filipa a Patrika Pýchu. Vojta byl dokonce nasazenou trojkou, ovšem obhájit takovou pozici v mládežnickém mistrovství bývá hodně těžké. To se bohužel potvrdilo – přestože se největší pravonínský talent po celý týden pohyboval v popředí průběžného pořadí, po nepovedené partii posledního kola a porážce s nakonec bronzovým Macháněm z Rychnova vypadl z postupových příček. 11. místo (5,5 bodu) staví Vojtu do pozice druhého náhradníka a já věřím, že si v březnu na MČR přece jen zahraje. Určitě by si to zasloužil, jeho výkonnostní vzestup je opravdu velký, vždyť ještě nehraje ani 3 roky…

Patrika mistrovství nezastihlo v dobré formě – sice bojoval, ale na postup to nestačilo. Klíčovou asi byla porážka v 6. kole s údlickým Kovaříkem, kdy náš šachista nejprve pokazil nadějně se vyvíjející partii a v závěru už v horší pozici nezvládl oboustrannou časovou tíseň. Tříbodový zisk po 6. kole velel jediné – třikrát vyhrát a doufat, že to na jedno z postupových míst bude stačit. Přes některé skeptické prognózy vývoj turnaje později ukázal, že by to stačilo, jenže Patrik po příliš násilné hře prohrál i v předposledním kole se Ševčíkem z Rychnova a bylo definitivně po nadějích… 5 bodů a 22. místo není žádným propadákem (v podstatě to odpovídá nasazení), ale určitě jsme chtěli víc. Zajímavostí je, že Patrik jako jediný z výpravy v devíti kolech ani jednou neremizoval. 

Vojta Filip (vlevo) a Patrik Pýcha si zahráli i vedle sebe.

U 16

Mezi nejstaršími zastupovali vlašimský šach hned čtyři borci, ovšem ambice atakovat přední příčky měl jen jeden a všichni máme radost, že to Robinu Hrdinovi tentokrát vyšlo. Hlavní cíl – umístění v postupové osmičce – splnil v podstatě již v 7. kole (6 bodů a skvělý buchholz), v závěru se pak coby vedoucí hráč turnaje mohl soustředit na boj o medaile. Dvě remízy ho nakonec odsunuly na stříbrnou pozici (škoda nedotažené nadějné partie s Mikešem z Ústí n/L v předposledním kole), čímž zopakoval svůj úspěch ze Seče 2007. Letos je to ale ještě cennější, protože Robin byl ve své kategorii jako mladší, navíc U 16 je bezesporu nejprestižnější kategorií. Úspěch podtrhuje též skutečnost, že náš v současné době nejsilnější žák obehrál celou špičku, a přesto ani jednou neprohrál – bojovností dokázal s pomocí štěstěny otočit i dvě prohrané pozice.

Robin Hrdina se představil ve skvělé formě. Vlevo vidíme Míšu Hatašovou…

39. Miroslav Vyterna (4 body), 45. Lukáš Jelínek (4 body) a 49. Filip Zvára (3,5 bodu, nehrál poslední kolo) podle očekávání díru do světa neudělali, ale určitě nasbírali nové zkušenosti a snad si i dobře zahráli. Spokojen může být Míra – ve 2. kole porazil silného Rouse z Prahy (elo 1943) a jako jediný z uvedené trojice si polepšil na elo i oproti nasazení. Naopak Lukáš asi na svůj výsledek rád zapomene – vloni jako mladší v kategorii získal 5 bodů s mnohem silnějšími soupeři… Filip je především fotbalista a občas si neuvědomí, že v šachách nebývá rychlost předností … vzkaz pro Fandu a Anežku platí tedy i pro Filipa :-) .

Doprovodné turnaje

Poslední dva vyslance jsme měli v doprovodných openech. David Zvára už ze žákovských střevíčků vyrostl a v Harrachově si tak zahrál Open A. V něm se mu na rozdíl od toho březnového v Koutech nad Desnou nedařilo a se 4 body, 30. místem a perfem pod 1900 právem spokojen nebyl. Peter Helebrand  získal v Openu B rovněž 4 body (59. místo), což je na nedávno registrovaného hráče solidní výsledek, a mám pocit, že si Peter v turnaji uhrál III. VT.

V závěru bych rád zmínil i dva úspěšné výsledky našich spolubydlících z penzionu Ferda. Míša Hatašová (Úholičky) získala s 5,5 body bronzovou medaili v D 14 a potvrdila příslušnost k republikové špičce této kategorie. Martin Horák z Českého Brodu až do posledního kola bojoval v H 12 o postup, nakonec mu to sice nevyšlo (14. místo) , ale svou hrou a přístupem k šachu zanechal na Mistrovství Čech velmi dobrý dojem.

No, a na úplný závěr jsem si nechal tradiční děkovačku :-) . Takže děkuji především Marii Filipové, která nám celý týden (naprosto nezištně) skvěle vařila a mimo jiné tím ušetřila rodičům náklady, dále pak Petru Havelkovi za zajištění levného ubytování, Vítkovi Moravcovi za velkou pomoc s přípravou na soupeře a všem dospělým za spolupráci při zajišťování doprovodného programu a příjemnou společnost. Dále děkuji všem řidičům za bezpečnou dopravu do Harrachova i zpět domů. Poděkovat musím i pořadatelům na čele se Zdeňkem Fialou – celé mistrovství bylo zorganizováno skvěle, alespoň já jsem nezaznamenal žádný zádrhel. V neposlední řadě bych rád poděkoval i našim dětem za výbornou reprezentaci oddílu. Byla to zkrátka povedená akce! :-)

Konečné výsledky na chess-results

Stránky pořadatelů

Článek ředitele turnaje

Fotky od Marie Filipové

Fotky od Petra Havelky

8 reakcí na “Zlato a stříbro z Harrachova”

  1. 1
    Tom píše:

    Do sekce PARTIE K PŘEHRÁNÍ jsem umístil partie Nely, Robina, Vojty a Davida. Tak kdyby jste chtěli na partie mrknout, tady jsou odkazy.
    Robin: http://www.sachyvlasim.cz/viewer/Hrdina_mcech_2010.htm
    Nela: http://www.sachyvlasim.cz/viewer/Pychova_mcech_2010.htm
    Vojta: http://www.sachyvlasim.cz/viewer/Filip_mcech_2010.htm
    David: http://www.sachyvlasim.cz/viewer/Zvara_mcech_2010.htm

  2. 2
    Maťa píše:

    Zaujal mě výsledek Jiřího Hally z Úholiček v Openu A, jako bych v něm poznával jednoho našeho kamaráda ze Sedlčan :-) : http://chess-results.com/tnr38879.aspx?art=9&lan=5&fed=CZE&m=-1&wi=1000&snr=36 .

  3. 3
    Maťa píše:

    Reportáž z Harrachova od Vítka Moravce: http://www.sokolceskybrod.cz/clanky/mcech2010.htm

  4. 4
    Maťa píše:

    Vzpomněl jsem si, že jsem zatím neprověřil tu III.VT Petera Helebranda, o které v článku píšu. Spočítal jsem to tedy až dnes a mohu potvrdit, že jsem se nemýlil – 4/9 při průměrném elu soupeřů 1352 – vychází to téměř na chlup (nad 1350 je třeba 43%, tady je to 44…). Takže Peterovi gratuluju a svazové sekretářce pošlu žádost o přidělení III.VT. Ono P. Helebrandovi v lednu vyjde i elo – na „šachového tatínka“, který hrál poprvé v květnu v Jánkách, má tedy slušný start – je vidět, že to jako dítě hrával…

  5. 5
    Maťa píše:

    Po dvou měsících můžu doplnit článek o přeboru Čech v Harrachově, a to konkrétně na téma startu Vojty Filipa na MČR v Koutech nad Desnou (12. – 19. 3.). Vojtovi byla před pár hodinami udělena divoká karta KM ŠSČR a mezi elitou si tedy opravdu zahraje! :-) V kategorii H 14 tak budeme mít dva zástupce, Jirka Rýdl má coby loňský mistr ČR samozřejmě přímý postup.

  6. 6
    Jirka Mejzlík píše:

    Gratulace Vojtovi, účast si rozhodně zaslouží a určitě oprávněnost přidělení DK na MČR potvrdí hezkými partiemi.

  7. 7
    Radim píše:

    Tak to je dobrá zpráva. Znamená to, že do Koutů pojede i Marie??? :-)

  8. 8
    Robin píše:

    Paráááááda!!! :-D

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist