TJ Spartak Vlasim
12
Dub

Rapid v Sedlčanech

Jaroslav Pýcha

21. ročník jednoho z nejlépe organizovaných turnajů v rapid šachu se konal opět pod precizním vedením Petra Havelky tuto sobotu v Sedlčanech. Do společenského sálu Kulturního domu Josefa Suka našla cestu rovná stovka (druhá nejvyšší účast) vyznavačů královské hry.  Z vlašimského oddílu letos vyrazila do Sedlčan méně početná výprava než v minulých letech, šest hrajících (Mejzlík, Vávra, Pýchová, Snížek, Pikal a Zelenka) dopravil z Kralovic a okolí Jirka Mejzlík, trio z Vlašimi, Pavel Vojta, David Zvára a Lalouček, se nakonec i přes obtíže s dopravou  prezentovalo také. Při neúčasti Tomáše Vojty byl letos nejvýše nasazeným hráčem Evžen Pospíšil z Říčan (elo 2217). Z našich mohli na přední umístění pomýšlet asi jen desátý nasazený Pavel Vojta a v ještě přední polovině nasazený David Zvára.


Pavlu Vojtovi se turnaj nevydařil, na dobré náladě mu to ale neubralo.

Na turnaji byl také vystaven a Petrem Havelkou představen medvěd Spartakus a připomenuty hlavně příbramským šachistům jeho zásluhy na úspěších vlašimských žákovských družstev jako varování před nedělním veledůležitým zápasem našeho „A“ právě proti Příbrami, kde měl být Spartakus jedním z hlavních trumfů. :-) Jestli tomu tak opravdu bylo, už je teď jasné, v době, kdy tvořím tento článek, však urputné boje teprve probíhají.

Ale zpět k turnaji. První čtyři kola byla taková rozřazovací, kdy se přibližně oddělily jednotlivé výkonnostní skupiny. Po tomto kole byli na čele dva hráči s plným počtem bodů (Pospíšil, Šimeček), následovaní pěticí 3,5bodových, mezi něž patřili i Pavel s Davidem, kteří si rozdělili po půlce ve vzájemné partii. Ostatní naši se pohybovali podle předpokladů ve druhé polovině výsledkové listiny. V pátém kole Pavel  poprvé poznal hořkost porážky, když nestačil na Vodičku (2167), naopak David si remízou se 4. nasazeným Větrovským (2203) uhájil neporazitelnost. Remízou skončila i partie dua neporažených na 1. šachovnici. V kole následujícím prohrál poprvé i David (s WFM Kubíkovou – elo 2136) a bohužel podruhé i Pavel a vidina na přední umístění se začala vzdalovat. Na čele se osamostatnil Vodička s 5,5 body.  V 7. kole si připsala cenný skalp Nela, když se jí podařilo s minimem času zmatit Jiřího Feierfeila z Brodců (1924). V tomto kole také sehrál už druhé oddílové derby Jirka Mejzlík, když po prohře se Standou Vávrou tentokrát remizoval s Davidem Pikalem. Situace se zdramatizovala na samotném čele turnaje, když vedoucí Vodička prohrál a vpředu se usadili tři šestibodoví hráči.  Naši dva elitní šachisté (Pavel a David) tentokrát vyhráli a v posledních dvou se mohli pokusit dotáhnout na samotné čelo, i když David už na něm vlastně figuroval, jelikož mu patřilo výborné 7. místo. Po osmém kole David svou pozici ještě vylepšil (4. místo) , do  posledního mu los však přidělil prvního nasazeného Evžena Pospíšila, partie se mu vůbec nepovedla a za chvíli, jak sám řekl, dostal pěknou nakládačku. :-( I tak však určitě bude David se svým 11. místem a prvním mezi juniory spokojen. Závěr turnaje nevyšel ani Pavlovi (5,5 bodu), který naopak se svým umístěním spokojen nebyl a zcela jistě měl v plánu mnohem lepší umístění než 20. místo. Kdo spokojen může být, je určitě Nela, jejích 5 bodů (42. místo) je určitě výborných, zvláště v kratším tempu. Svůj cíl, mít na konci stejně bodů jako Nela, nesplnil Jirka Mejzlík a s 3 body se musel spokojit s 88. místem. Jak byli spokojeni ostatní naši, nevím, někdo víc, někdo míň, to ví každý sám. Každopádně jejich umístění: 59. místo Vávra – 4b, 72. Lalouček – 3,5b, 77. Snížek  – 3,5b, 90. Pikal – 3b, 98. Zelenka – 2b.


Miroslav Lalouček

Celkovým vítězem sedlčanského rapidu se po napínavých bojích nakonec stal se 7,5b Vlastimil Vodička ze Sokola Mladá Boleslav před Michalem Větrovským (7,5b) z Sk Loko Praha  a Jindřichem Novákem (7b) z Úholiček. Turnajová jednička, Evžen Pospíšil (7b), se musel spokojit s nepopulárním 4. místem. Na mě osobně udělal velký dojem nejstarší účastník turnaje Vlastimil Bouček. Po 7. kole byl se 6 body ve vedoucí skupině, a i když mu poslední dvě partie nevyšly, skončil na krásném 12. místě, opravdu před tímto pánem klobouk dolů.


Nejstarší a nejmladší účastník

Nakonec bych poděkoval Petru Havelkovi za bezproblémový průběh, hlavní rozhodčí Oldřich Sládek musel řešit jen jeden spor, shodou okolností u partie Pavla Vojty. Chválit Petra jako organizátora asi nemá cenu, každý ví, že „Kde to řídí Havelka, je pohoda vždy velká !!!“ :-)

Tak za rok zase v Sedlčanech nashledanou!

Kompletní výsledky

Fotky z turnaje

Stránky pořadatelů

12 reakcí na “Rapid v Sedlčanech”

  1. 1
    Evzen píše:

    Turnaj byl skvely jako vzdy,plne souhlasim s autorem clanku a pridavam Havelka na Hrad!!
    Myslim ze byl zaroven i hodne vyrovnany, alespon v prvni rade stolu(asi 1/3 ucastniku) mohl porazit kazdy kazdeho. To je myslim dobre zejmena pro nase mladezniky. Jeste jednou gratulace k postupu do ligy, Vlasim jede!!!!

  2. 2
    Jarda P. píše:

    Já bych ještě doplnil,že David Zvára si ze Sedlčan odvezl zvláštní cenu a to živého kapra,jestli ho živého dovezl i domů to už nevím :-) .

  3. 3
    Maťa píše:

    Kapr sice transport do Vlašimi přežil, ale nebylo mu to nic platné. Davidův táta coby velký Bohemák ho pak totiž s chutí rozporcoval – zrovna v době, kdy se mělo hrát fotbalové derby Bohemek :-) .

  4. 4
    Tom píše:

    To jako byl tak naštvaný, že mu jednu Bohemku z ligy vyloučí a druhá mu sestoupí? :-D Chudák kapr.

  5. 5
    Maťa píše:

    Kapr je přece díky jménu svého šéfa symbolem nenáviděné střížkovské Bohemky: http://www.bohemians1905.cz/clanek/10282/sobotni-speciality-trika-a-smazeny-kapr.aspx .

  6. 6
    Jarka Z. píše:

    Kapra budeme mít dnes k večeři a určitě si pochutnáme. Bohemka, nebohemka. Kapr, nekapr.

  7. 7
    Jirka píše:

    Tento druh kapra je jistě milejší a užitečnější než ten Střížkovský. I toho Střížkovského by ale bylo třeba vzít palicí po hlavě.

  8. 8
    Maťa píše:

    Tuto sobotu (23. 4.) se koná 22. ročník oblíbeného turnaje v rapid šachu v Sedlčanech (loňský ročník si připomeňme v reportáži, pod kterou píšu). Letos se nás zatím přihlásilo 9 (já, oba Vojtovi, oba Filipovi, oba Pýchovi, Tomáš Hašek a David Zvára), jedeme všichni z Vlašimi a je tak ještě jedno místo v autě, kdyby se chtěl někdo přidat… Turnaj mohu jen doporučit, propozice najdete v sekci „aktuální odkazy“.

  9. 9
    Tom píše:

    Předběžnou startovní listinu najdete již na chess-results:
    http://chess-results.com/tnr47392.aspx?ix=1&lan=5&m=-1&wi=1000&turdet=YES

  10. 10
    Tom píše:

    Tak dnešní rapid v Sedlčanech se nám docela vydařil a vezeme hned 2 medaile :-D
    Výsledky jsou v aktuálních odkazech a nebo tady:
    http://chess-results.com/tnr47392.aspx?art=1&lan=5&turdet=YES&wi=1000

    Článek o turnaji by měl napsat Patrik Pýcha.

  11. 11
    Maťa píše:

    Vojtové výborní, zejména „mistr šejdu“ Pavel příjemně překvapil. Naši žáci si zase připsali několik cenných bodů, za všechny jmenujme výhru Vojty Filipa nad loňským vítězem turnaje Vodičkou. Spokojeni ale odjížděli i ti z nás, kteří nehráli dobře – organizace turnaje byla totiž jako vždy skvělá.

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist