TJ Spartak Vlasim
29
Bře

Robin Hrdina celkovým vítězem Žákovské ligy

Marie Filipová

Vítejte u nás, šachisté milí,
máme radost,
že jste se k nám do Pravonína vypravili.
Při hře vám přejeme štěstí a správný tah,
protože každý z vás má šachy rád.
Královno, pěšáku, nejlépe hraj,
šachistům fandí podblanický kraj.

Touto říkankou vítaly děti z místní mateřské školy se svou učitelkou Mirkou Ondrákovou děti, jejich rodiče a trenéry, kteří se sjeli na finálové 9. kolo Regionální žákovské ligy v šachu do Pravonína. Turnaj se uskutečnil v příjemném, hezky vyzdobeném sále školicího střediska ŠkoFIN a Makrofaktu Pravonín. S přípravou sálu a přilehlých prostor pomáhali rodiče domácích šachistů, šachisté samotní a hlavně pravonínské ženy z o.s. PRAVONA. Bez jejich vydatné pomoci by nebylo možné zorganizovat turnaj na takové úrovni, kterou měl. V Pravoníně umíme s mládeží pracovat, a to nejen se šachisty. Velmi aktivně se činí kroužek Šikulů, které vedou Hanka Ondráková a Katka Jandová, která má spolu s Mirkou Ondrákovu velký podíl na výzdobě sálu. Na vysoké úrovni pracují fotbalisté, kteří jsou velkou hybnou silou v obci. Další akce pořádají rybáři, hasiči, ale především ženy. Rozloučení se školním rokem bude zanedlouho, pak různé i vícedenní zájezdy pro děti, pak zase rozloučení s prázdninami a tak dále. Mám-li zhodnotit naši akci, nemohla jsem se nezmínit i o dalších, protože si všichni pomáháme a mělo by se o tom vědět.


Děti z mateřské školky se chystají přednést šachovou básničku.

Připravit podobnou akci, jako byla u nás, není možné ze dne na den. Držím se zásady, když něco pořádat, tak na úrovni, kterou si její účastníci zaslouží, a musí v každém zůstat příjemná vzpomínka, aby se k nám každý rád vracel. Nejnákladnější částí je dát dohromady ceny, které jsem shromažďovala spolu s nejbližšími spolupracovníky (Irena Ždychová, Lenka Toulová) po celý půlrok. Přitom bylo nutné oslovit spoustu sponzorů, někteří přispěli, jiní ne! Tak to chodí. Ceny jsou nutné, vždyť je dostanou naše děti, ano, naše! Za dobu, po kterou se v šachové branži pohybuji, je znám všechny jménem a prožívám s nimi radost i smutek. Někdy se setkám s taktizováním dospěláků, které doslova nesnáším. Beru jen čestný přístup, poctivou hru a děti k tomu také vedu. Jsme jejich vychovatelé a nemůžeme je odmala učit nečestnému jednání. Ovšem jsme jen lidé a ti někdy k takovýmto praktikám poklesnou! Ovšem tato diskuze patří někam jinam.

V devíti kolech RŽL, která se uskutečnila v Sedlčanech, Dolních Kralovicích, Zvoli, Říčanech, Kamenici, Stříbrné Skalici, Neveklově, 8. kolo zase v Sedlčanech a 9. v Pravoníně, se prostřídalo 149 šachistů a u nás se sjelo 85 soutěžících dětí.

No, a jak to bylo? Hned při vchodu do sálu dostal každý (děti, rodiče, trenéři, zkrátka všichni) sloníka na kožené šňůrce – pro štěstí! Do 9. hodiny 27. 3. 2010 byli všichni zaregistrováni u Petra Havelky ze Sedlčan, který je duší každé Regionální žákovské ligy. Je to úžasně pracovitý a poctivý člověk, kterého děti obdivují a mají v něm staršího kamaráda.

Finálové 9. kolo RŽL jsem zahájila krátce po čtvrt na deset a předala slovo starostovi Obce Pravonín panu Ladislavu Hejnému, který přivítal všechny na území Pravonína, popřál dětem hodně úspěchů a projevil radost z konání této akce právě v jeho „revíru“. Poté už následoval zaběhnutý šachový rituál. Odsouhlasení soupisek. Určení hráčů pro skupinu A, ostatní do skupiny B. Rozlosování a povel k zahájení partií.

Protože skupina B sehraje svých sedm partií, hraných první dvě na 2 x 20 minut a dalších pět na 2 x 25 minut, většinou dříve než skupina A, která hraje 4 partie, ale s časem 35 minut + 10 sekund na tah se zápisem, tak jsme vložili ve skupině B předávání DĚKOVNÝCH LISTŮ za obětavou práci s mládeží v sezoně 2009/2010, kterou udělili mladí šachisté regionu Benešov svým trenérům, organizátorům, nejbližším pomocníkům. Tyto si zasloužili  „krajský předseda“ Jaroslav Říha, Petr Havelka, Jiří Mejzlík, Evžen Pospíšil, Luděk Laubacher, Jaroslav Řeřábek, Bolek Studzinski, poté manželé Zvárovi Jaroslava a Josef, manželé Pýchovi Iveta a Jaroslav, manželé Hejní Irena a Zdeněk, Vladimíra Filipová, Lukáš Filip a Irena Ždychová. Každý obdržel k diplomu perníkovou chaloupku a pamětní medaili.


Petr Havelka

Výrobky z perníku dominovaly v našem cenovém fondu a tyto nám upekla pravonínská perníkářka Miluška Slabá. Pro absolutního vítěze byla připravena perníková královská koruna, pro další také perníkové chaloupky různých velikostí, velikonoční dvoreček a každý si odnesl perníky ve tvarech šachových figur. Někteří trenéři na 9. kolo nepřijeli, ale ošizeni nebudou, děkovný list předáme a obdarujeme je při nejbližší akci, chyběl i předseda z Vlašimi Ondra Matějovský, který šel 100 km pochod O povidlový koláč a došel!!! I on bude oceněn! Poděkování se dostalo i mně, byla jsem velice překvapena překrásnou kyticí a vyjádřeným poděkováním. Věřte, že to nedělám pro zištnost, ale uznání práce potěší vždycky. Takže všem ještě jednou děkuji. Naši akci v odpoledních hodinách navštívila ředitelka Městského domu dětí a mládeže z Vlašimi paní Pavla Homolková. Právě pod tímto MěDDM pracuje pět šachových zájmových útvarů ve Vlašimi a blízkém okolí a paní ředitelka nám věnuje velkou přízeň. Ve svém vystoupení pozdravila děti, pochválila celou akci a poděkovala všem, kdož se mládeži věnují, a i jí jsme předali Děkovný list a perníkové výrobky. Po třetím kole RŽL jsme dětem pro osvěžení rozdávali zmrzlinové kornouty, aby se v těch „tuhých bojích“ trochu ochladily.

Po celou dobu turnaje byl v provozu i  kiosek, kde měli párek v rohlíku, drobné sladkosti, nezbytné nápoje, ale dnes i novinka v podobě čerstvých vaflí s cukrem nebo se šlehačkou. O bezproblémovou obsluhu se staraly Hana Vlasáková a Zdeňka Studničková. Vytvořili jsme i koutek, kde si děti po odehrání partií mohly malovat, hrát pexeso, trojšachy, zde nám pomáhaly Mirka Ondráková a Miluška Filipová.


V Pravoníně si bylo možno vyzkoušet i šachy pro tři.

Skupina „A“ své partie hrála v klubovně, pod vedením Evžena Pospíšila z Říčan, který s přehledem zvládá tuto TOP skupinu a zabezpečuje šachistům klid na hru. Hrálo zde 16 nejlepších v sezoně 2009/2010. V čele celkového pořadí byl zatím obhájce loňského prvenství Robin Hrdina (Vlašim), o bod za ním Martin Pospíšil (Říčany), o sedm bodů za nimi (nemohli je už ohrozit) Vojtěch Filip (Pravonín) a Nela Pýchová (Dolní Kralovice), tyto dva následoval o bod horší Filip Zvára (Vlašim), ale ten dnes nepřijel. Rozhodnuto nebylo vůbec nic! Jasné bylo jen to, že v případě prvních dvou zvítězí ten, kdo bude mít plný počet bodů. A to se podařilo právě Robinu Hrdinovi (4/4)! Robinovi trochu pomohl domácí Vojta Filip, který v 1. kole remizoval s Martinem Pospíšilem. V posledním 4. kole los svedl dva nejlepší hráče ke společné partii, kterou vyhrál obhájce titulu Robin Hrdina. A paradoxně Vojta zase prohrál s říčanským Standou Stárkem a pak remizoval s Petrem Kozlem z Neveklova a jeho dva body pak nestačily na udržení 3. místa v celkovém pořadí, které získala Nela Pýchová (remízy s Martinem Jungmannem, Petrem Kozlem a Lukášem Jelínkem a výhra nad Ondrou Máslem). Možná bude Vojta litovat neuvážených „remízek“ v průběhu celého ročníku! Pro Vojtu Filipa tedy v celkovém pořadí bramborová medaile, ale přesto pro 12letého kluka hezký výsledek! Samotné 9. kolo: 1. Robin Hrdina, 2. Tomáš Skalický, 3. Martin Pospíšil, 4. Standa Stárek, 5. Patrik Pýcha, 6. Nela Pýchová (ta byla 1. v kategorii dívek) …. 9. Vojta Filip, 11. Patrik Studnička, 12. Lukáš Jelínek, 13. Štěpán Vopěnka a 16. Vašek Voldán. Ještě k pravonínskému Patriku Studničkovi, kde jsme čekali určitě lepší výsledek, než ten, který předvedl. Jeho výkony z posledních dvou akcí byly fantastické a doma forma chyběla. Prohry s Mirkem Vyternou a Ondrou Máslem jsou jeho velký neúspěch! Škoda!


Robin Hrdina množství cen, které obdržel za celkové vítězství v Žákovské lize, nemohl ani unést, a tak mu pomáhá Jirka Mejzlík. :-)

I v „B“ skupině probíhaly boje, které ovlivňovaly umístění na předních místech ve všech kategoriích, a boj o postupová místa na KP. Z Vlašimi, Dolních Kralovic a Pravonína se seřadili šachisté takto: vyhrál a první místo obsadil Fanda Helebrand (6,5/7), půlku ztratil jen s Karlem Chwistkem z Říčan, který se lepší s každým zápasem! Bude to těžký soupeř do příští sezony i do KP. Právě on obsadil místo druhé, uhrál 6/7 a tu druhou půlku ztratil s Honzou Sadilem ze Sedlčan. Třetí příčku obsadil David Pikal (6/7), prohrál s vítězem. Dále pětibodoví Michal Sibal (6.), Daniel Ždych (7.) a Anežka Vlková (12.). Z děvčat ovládly všechny medailové příčky děvčata z Říčan, a to Zuzanka Petrášková, Adélka Shejbalová a Eliška Řeřábková. Další pořadí můžete vysledovat na chess-results.


Nejlepší z turnaje“B“. Vlevo zlatý Fanda Helebrand, vpravo bronzový David Pikal

     Pak následovalo vyhodnocování.

Zahájili jsme tradičně předáním plyšových hraček a diplomu nejmladší dívce (Kateřině Pastrnkové) a nejmladšímu chlapci Šimonu Jirouškovi, tito byli dekorováni i pamětní medailí.  Ve skupině „A“ obdrželi všichni (všech 16 účastníků) podle umístění plakety, medaile, diplomy a první tři a Nelinka Pýchová psací soupravy a šachové přívěšky. Ostatní pak tužku a šachový přívěšek. Stejné ceny byly připraveny i pro skupinu „B“, jen v jiné cenové relaci a vždy jen pro první tři chlapce a první tři dívky.

Plynule stačil Petr Havelka spočítat prvních šest chlapců a tři dívky v každé skupině, Vlaďka Filipová stačila dopisovat diplomy a Irena Ždychová s Mirkou Ondrákovou a Jirkou Mejzlíkem předávat ceny jednotlivým hráčům. Absolutní vítěz Robin Hrdina obdržel putovní pohár a ještě pohár, který mu zůstane, a zmíněnou perníkovou královskou korunu, GB USB 16, druhý Martin Pospíšil velkou perníkovou chaloupku a GB USB 8 a třetí Nela Pýchová velikonoční perníkový dvoreček a GB USB 8. Pak nastupovali všichni z daných skupin, proběhlo vyhodnocení a focení. Výsledky H16: 1. místo Robin Hrdina, Martin Pospíšil, Stanislav Stárek, obdrželi poháry, medaile, diplomy, perníkové chaloupky a GB USB 8,4 a 2 (podle umístění). Oceněni byli ještě další tři kluci 4. Patrik Studnička, 5. Filip Zvára a 6. Tomáš Skalický, kteří dostali plakety a GB USB 1. Děvčata ve skupině D16: 1. místo Kateřina Müllerová, 2. místo Adéla Shejbalová a 3. místo Maruška Křížová. Tyto dostaly poháry, medaile, diplomy a perníkové chaloupky a GB USB 8,4,2. Všichni ve všech skupinách, kteří neměli žádnou medaili,  byli dekorováni pamětní medailí Obce Pravonín. Skupina H14: 1. místo Vojtěch Filip, 2. místo Patrik Pýcha, 3. místo Ondřej Máslo, 4. místo Miroslav Šťastný, 5. místo Honza Sadil a 6. místo David Pikal. Oceněni jako předešlá skupina poháry a plakety v nižší cenové relaci GB USB stejně jako oni. Dívky H14: 1. Veronika Holubová, 2. Michaela Tyllerová a 3. Kristýna Matoušková. H12: 1. František Helebrand, 2. Martin Vystrčil, 3. Vojtěch Růžička, 4. Sangsonfah Czech, 5. Petr Laňka a 6. Šimon Remeš. Dívky D12: 1. Nela Pýchová, 2. Anežka Vlková a 3. místo Eliška Řeřábková. Pro tyto skupiny byly (vždy pro první tři) připraveny poháry, medaile, diplomy, perníkové chaloupky a mobilní telefony, o které o Vánocích soutěžily naše ženy v telefonické soutěži T-Mobile a pro děti je vyhrály a předaly do cenového fondu. Moc děkujeme! Chlapci na 4. – 6.  místě obdrželi plaketu a GB USB 1. Stejně byla oceněna i skupina H,D 10, kde: 1. místo Michal Pastrnek, 2. Daniel Ždych a 3. Karel Chwistek. 4. Marek Otruba, 5. Pavel Roháč a 6. Petr Lebeda obdrželi plaketu a šachový přívěsek. Děvčata: 1. místo Zuzanka Petrášková, 2. místo Majda Kořenová a 3. místo Klárka Kocourková opět poháry, medaile, diplomy, perníkové chaloupky a mobilní telefony. Pro ty nejmladší „osmičky“ chlapce: 1. Pavel Kurek, 2. Jan Brůha a 3. Šimon Jiroušek a dívky 1. Kristýnka Votrubová, 2. Karolínka Kořenová a 3. místo Kateřinka Pastrnková zase poháry, medaile, diplomy, perníkové chaloupky a keramické pokladničky. A nejlepší přišlo nakonec! Petr Havelka pozval všechny po jednotlivých skupinách k samoobslužnému vybrání cen. Každý si vybíral ze tří dárkových oblastí a každý k tomu dostal také reklamí tašku z MěDDM Vlašim. Takže každý si vybral jednoho plyšáka, jednu věc z oblasti papírnictví a školních potřeb, jednu sportovní  či volnočasovou věc a navíc dostávaly děti dvě perníkové figurky. Perníků bylo připraveno hodně, takže jsme je ještě rozdávali odcházejícím.


Správný vlašimský šachista! V dresu a vystřihanou šachovnicí ve vlasech. :-) Jestli se nepletu, tak je to Dan Ždych.

Kdo postupuje do KP, zjistíte ve zveřejněných celkových výsledcích RŽL 2009/2010. Všem přeji hodně úspěchů, krásná umístění a další postupy na Čechy či Republiku.

Pak už jen následovalo rozloučení. Snažili jsme se vše připravit zodpovědně, snad se všem líbilo a bude-li zájem, pokusíme se za rok stejnou akci zopakovat. Všem, kdož se přičinili,  ještě jednou děkuji za pomoc a vzornou reprezentaci obce.

Výsledky turnaje „A“

Výsledky turnaje „B“

327 fotek 

Konečné pořadí Žákovské ligy

9 reakcí na “Robin Hrdina celkovým vítězem Žákovské ligy”

  1. 1
    Jirka píše:

    Organizátorům v čele s Marií Filipovou patří obrovské poděkování a uznání. Akce svojí organizační kvalitou a cenovým fondem zastínila i Mistrovství ČR v jakémkoliv směru.

    Asi je na čase uspořádat v Pravoníně aspoň KP, například v rapidu. Abychom nastavenou laťku ukázali i jiným regionům :-) ! A využili domácí prostředí k zisku co nejvíce postupových míst.

  2. 2
    Jirka píše:

    Ano, skončil 15. ročník RŽL regionu SE, dříve H1. Při vyhlašování jsme si připomněli i prozatímní galerii vítězů, zapsanou na putovním poháru.

    První ročník vyhrál Vašek Gergelits, druhý Ondra Mejzlík. Oba si vítězství ještě dvakrát zopakovali. Prvních šest ročníků tedy mělo jen dva různé vítěze. Přitom Vašek v okamžiku zisku prvního titulu musel být mladší v H12, tedy jako letos Anežka nebo Laňkové :-) !!!

    Po jednom titulu pak získali říčansští Honzové Fojtů a Vlček, dále T.Már a V.Straka. V poslední době už vozíme tituly jen do Vlašimi. Třikrát David Zvára (patří tak mezi trojici trojnásobných vítězů) a poslední dva roky Robin. Příští rok se může rovněž zapsat mezi „nesmrtelné“ s třemi tituly, bude žhavým favoritem.

    Kdo převezme žezlo po Robinovi? Doufejme, že další z široké řady talentů Spartaku :-D .

  3. 3
    Maťa píše:

    Gratuluji pravonínským pořadatelům k další vydařené akci! Kdo má na tom největší podíl, všichni víme, ale také je úžasné, kolik lidí z Pravonína Marii Filipové s pořádáním turnajů pomáhá – prostě aktivní vesnice, kde se určitě dobře žije!

    Já jsem se turnaje zúčastnit nemohl (účast na pochodu jsem přislíbil už v září), ale věřím přímým účastníkům, že to nemělo chybu :-) .

    Jinak Robin říkal, že v posledním kole měl v partii s Martinem Pospíšilem v jednu chvíli prohranou pěšcovku, kterou nakonec se štěstím vyhrál, takže boj o absolutní vítězství byl dramatický až do konce – v případě výhry by byl totiž první Martin.

  4. 4
    Pavel Vojta píše:

    Já se také připojuji ke gratulacím do pravonína.Akce pořádané paní Filipovou jsou vždy kvalitně připravené a pro všechny účastníky je to určitě příjemný zážitek.
    Dodatečně chci ještě Paní Filipové poděkovat za zaslaný dáreček za vedení šachového kroužku ve Vlašimi :-) . Děkuji!!!

  5. 5
    Marie F. píše:

    Dnes slaví své jmeniny ROBIN Hrdina, takže mu přeji, jak jménem svým, tak i kamarádů z Pravonína vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí, spokojenosti, radosti, pohody a vynikající výsledky jak ve škole, tak i nad šachovnicí. Do nadcházejícího MČR, které bude hrát v kategorii H16, mu přejeme to nejlepší umístění. A hezky si svůj svátek oslav!

  6. 6
    Robin píše:

    Děkuju za přání :)

  7. 7
    Tomas píše:

    Ahoj Robine, dodatečně Ti přeji vše nej, hezky to oslav!!! Tomáš H.

  8. 8
    Nela píše:

    Robine, tak vše nejlepší k tvému svátku a hodně úspěchů přejí Nela, Patrik, Jarda a Iveta.

  9. 9
    Robin píše:

    Díky! :)

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist