TJ Spartak Vlasim
24
Led

Statečný výkon v 1. lize dorostu na body nestačil

Jaroslav Pýcha

V sobotu 23. 1. čekalo naši mládežnickou rezervu v 1. lize mladšího dorostu těžké dvojkolo na horké moravské půdě v Náměšti nad Oslavou,našimi soupeři byli dva papírově nejsilnější celky skupiny Duras Brno a domácí Náměšť. Při pohledu na soupisky bylo jasné, že každý získaný partiový bod bude úspěchem. Protože se stejný den hrála i veledůležitá závěrečná dvě kola extraligy, kde naše družstvo bojovalo bohužel neúspěšně o postup do A turnaje, byl jsem vedením ligového družstva pověřen já společně s Pepou Zvárou. Asi osud tomu chtěl, že Pepa nezvládl na kluzkých schodech svůj pohyb a s naraženými žebry skončil v pátek na pohotovosti. Díky dobrým organizačním schopnostem paní Filipové se náhradní doprava zajistila prostřednictvím pana Studničky, nicméně na počítání figurek na šachovnici jsem zůstal sám. Škoda,ve dvou se to lépe táhne, hlavně však že se Pepovi nic vážného nestalo a my slíbili, že budeme bojovat i za něj. Vyrazili jsme tedy i s náhradním maskotem, medvědicí Glorií, v sestavě: Filip Lukáš, Pýchová Nela, Studnička Patrik, Jelínek Lukáš, Zvára Filip a Filip Vojtěch. Po snídani v mekáči ve Velkém Meziříčí jsme v Náměšti několikrát pro štěstí obkroužili kruhák, i když jsem tentokrát moc nevěřil, že by to mohlo pomoci. Ale zkusit se musí všechno  :-)  . V DDM Radost, které je vedeno jako hrací místo, jsme se sešli jen s říčanskými šachisty, kteří stejně jako my nevěděli, že se hraje v místním penzionu pro seniory. Následoval tak zrychlený přesun a posléze mohlo začít s malým zpožděním dopolední kolo, v němž jsme nastoupili proti brněnským dorostencům.

Že velkými favority byli naši soupeři, netřeba zmiňovat, rozdíl ela v jejich prospěch činil většinou minimálně 200 bodů. Přesto jsme se soupeře nezalekli a do poslední chvíle bojovali o překvapivý bodový zisk, i když zápas pro nás nezačal příznivě. Nejdříve se po 16 tazích vzdal předčasně Patrik Studnička, poté vzdala svůj boj i Nela. První náš bod připsal Vojta Filip, který si se svým soupeřem poradil až nečekaně snadno. Na svou dobře hrající soupeřku nestačil Lukáš Jelínek. Prohrávali jsme tedy 1:3, ale pohled na zbývající dvě partie nám přeci jen dodával mírný optimismus. Lukáš Filip stál na výhru a Filip Zvára měl pěšce navíc. Lukáš své snažení dotáhl do úspěšného konce a my vzhlíželi s nadějí k Filipovi, který se ještě dlouho pokoušel zlomit remízovou koncovku. Bohužel to nešlo a na oběd jsme odešli s nejtěsnější porážkou 2,5:3,5 , ale určitě ne zklamaní z předvedeného výkonu.

ŠK Duras BVK Brno A   Spartak Vlašim B
Sedlář Vít 1880 0 1 1573 Filip Lukáš
Strnad Ondřej 1744 1 0 1595 Pýchová Nela
Hájek Lukáš 1595 1 0 1492 Studnička Patrik
Zavadilová Karolína 1737 1 0 1527 Jelínek Lukáš
Weber Tomáš 1657 ½ ½ 1460 Zvára Filip
Boček Tadeáš 1628 0 1 1367 Filip Vojtěch
  :

Odpoledne nás tedy čekal podle mě ještě těžší soupeř, i když tentokrát jsme měli v podstatě jistotu bodu na 6. šachovnici od Vojty, který svou slabší soupeřku bleskově přehrál. Pak ovšem následovaly poměrně hladké prohry Filipa a Patrika. Na svou silnou soupeřku nestačila ani Nela, které se nepovedlo zahájení, a v partii se jen bránila. Teď už bylo téměř jasné, že se překvapení nebude konat ani odpoledne. Lukáš Jelínek měl sice kvalitu víc, ale druhý Lukáš hrál prohranou koncovku. Tu sice jeho soupeř trochu podcenil a pokazil, ale víc než remíza z toho být nemohla. O zápase bylo rozhodnuto, druhý Lukáš tak dal partii za remis a mohli jsme se chystat k odjezdu.

Spartak Vlašim B   TJ Náměšť nad Oslavou
Filip Lukáš 1573 ½ ½ 1938 Zezula Rudolf
Pýchová Nela 1595 0 1 1898 Maříková Jana
Studnička Patrik 1492 0 1 1811 Mičulka David
Jelínek Lukáš 1527 ½ ½ 1839 Kratochvíl Vít
Zvára Filip 1460 0 1 1623 Košut Tomáš
Filip Vojtěch 1367 1 0 1250 Kolínková Jana
  2 : 4

Žádné body jsme v Náměšti sice nezískali, ale určitě taky nezklamali, všichni se snažili a jestli budou všichni takovéto výkony podávat i v závěrečných čtyřech kolech, neměli bychom se o udržení v soutěži snad obávat. Co se týče jednotlivců, pochválit určitě musíme Vojtu, který byl na šestce naší jistotou a hlavně Lukáše Filipa, který na první získal 1,5/2. Žádný bod tentokrát nepřidali Nela, která na své kvalitní soupeře prostě nestačila, a ani Patrik Studnička, jenž stále nedokáže přenést svou formu z kratších partií do těch na delší tempo. Lukáš Jelínek s Filipem Zvárou zahráli tak nějak dle předpokladů a v rámci možností. Moudřejší v hodnocení ale budeme až po rozebrání partií někým pověřenějším.

Tabulka po 7. kole:

Poř. Družstvo V R P Body Partie Skóre
1. Biomedica Říčany A 7 0 0 21 29 34.5
2. TJ Náměšť nad Oslavou 7 0 0 21 28 31.5
3. ŠK Duras BVK Brno A 6 0 1 18 27 30.5
4. TJ Bohemians Praha 5 0 2 15 23 27.0
5. Jiskra Havlíčkův Brod 4 0 3 12 19 23.0
6. Spartak Vlašim B 3 0 4 9 18 23.5
7. Biomedica Říčany B 3 0 4 9 14 18.5
8. Jiskra Humpolec 3 0 4 9 13 16.0
9. ŠACHklub SIMOPT Tábor 2 0 5 6 15 19.0
10. ŠK Smíchov – Praha A 1 0 6 3 10 12.5
11. QCC České Budějovice 1 0 6 3 7 9.0
12. Biomedica Říčany C 0 0 7 0 6 7.0

Takže všichni mají určitě na čem pracovat a v dubnu v Havlíčkově Brodě budeme držet palce.

Partie k přehrání

Kompletní výsledky 6. a 7. kola

Fotky

19 reakcí na “Statečný výkon v 1. lize dorostu na body nestačil”

  1. 2
    Jirka píše:

    Díky Jardovi jak za aktuální zpravodajství z průběhu zápasů v komentářích u předchozího článku, tak i za bleskové napsání této reportáže. Ta vznikala při dnešním utkání družstev ve Stříteži, v pauzách mezi vařením kafe, čajů a grogů … Jardovi děkuji za obsluhu kuchyňky, mohl jsem se tentokrát tak víc soustředit na vlastní partii :-) , na starosti jsem měl jenom topení v kamnech.

  2. 3
    Tom píše:

    Proti silným soupeřům to byl dobrý výkon, takže si z proher nic nedělejte! Příště to ale bude chtít zabrat a alespoň 2 zápasy vyhrát, aby se nespadlo.

  3. 4
    Tom píše:

    Díky Lukáši za fotky. Odkaz na ně jsem přidal i do článku.

  4. 5
    Jirka píše:

    Tom, kom.3: Příště bychom měli být ve většině utkání 1.LMD favorité, jako cíl je jednoznačně umístění v 1. polovině. Navíc v posledním kole můžeme použít i Robina, extraliga je o půl dne proti 1. lize posunutá a obojí finále se hraje pár kilometrů od sebe. A k udržení vždy stačilo 13 bodů, což je pro nás jedna výhra a jedna remíza.

    V případě 4 výher můžeme dokonce zaútočit na bramborovou medaili, Bohemka totiž ještě hraje s Brnem a Náměští.

  5. 6
    Maťa píše:

    Také děkuji Jardovi za vedení týmu, dopravu, online zpravodajství i aktuální článek! Poděkovat musíme i panu Studničkovi, díky kterému se podařilo v pátek večer vyřešit svízelnou situaci. Pepovi pak přeju brzké uzdravení, od jistého cyklistického soustředění v Orlických horách dobře vím, jak moc bolí naražená žebra a že bolí dost dlouho… :-(

    Týmu gratuluju k výsledkům, sice jsou to dvě prohry, ale proti tak silným soupeřům se i skóre počítá. Škoda, že to nevyšlo na 3:3 s Brnem, to by byla skoro senzace… Stejně jako Jirka věřím v umístění kolem poloviny, ale nesmíme to podcenit a nesmí nás zasáhnout marodka nebo něco podobného…

  6. 7
    Maťa píše:

    Odpoledne jsme v Pravoníně rozebírali obě partie Lukáše Filipa. Ráno zahrál výborně – soupeře úplně přehrál (akorát 2x neviděl rozhodující vítěznou kombinaci, potřetí už naštěstí ano), vypadalo to, jako by měl o 300 bodů vyšší elo Lukáš, a ne soupeř. Odpoledne Ruda Zezula Lukáše patrně hodně podcenil, lepší koncovku hrál na tak silného hráče hrozně, například dvakrát si nevzal dvoutahově figuru, a tak náš borec přežil a nakonec vydřel remízu. Až neuvěřitelný je, že v průběhu partie zůstal černý několik tahů v šachu, a ani jeden z hráčů si toho nevšiml! Proto taky partie není v přehrávači kompletní: na 49.Je4+ přišlo totiž 49…b6??!!??, a to nedokonalý Fritz prostě nebere :-) .

  7. 8
    Tom píše:

    No nepovídej, že by si několik tahů nevšimli, že stojí v šachu !? Vždyť to byla vážná partie v 1.lize a ne hospodská bleskovka :-D

  8. 9
    Maťa píše:

    Asi fakt jo, prý to pak i tvrdili diváci na obou stranách, Lukáš navíc zapisuje dobře a v partiáři to tak má. Byly to snad 2 tahy, aby někdo nemyslel, že 20, ale stejně :-) .

  9. 10
    Tom píše:

    Tak to je fakt dobrý. Neměli bychom ještě kvůli tomu trvat na opakování celého zápasu? :-D

  10. 11
    Maťa píše:

    No, kdyby to reklamovali v průběhu partie (nebo rozhodčí), tak se vrátí pozice před ten nemožňák, ale stejně by to už asi skončilo remízou, i když soupeř se ještě snažil docela dlouho. Po podpisu partiářů už výsledek platí.

  11. 12
    Jirka píše:

    Zažil jsem podobnou situaci na KP v H10 v Sedlčanech, ještě když se v desítkách hrálo stejným tempem jako ve vyšších kategoriích. Soupeř Mirka Šťastného stál v šachu několik tahů hned na začátku partie, Mirek si toho všiml v okamžiku, když soupeř ze šachu vylezl. Mirek šel na poradu k Jardovi Říhovi, který zrovna procházel okolo. A lišák Jarda dal dobrou radu: „Na reklamaci je čas, až když budeš stát na prohru.“ :-D Mirek naštěstí vyhrál normálně a nic nereklamoval.

  12. 13
    Maťa píše:

    Komentář z pohledu Durasu Brno: http://www.skduras.cz/cz/mladez/1.-liga-druzstev-dorostu-skupina-jih-6-a-7-kolo.html . Úplně jsem nepochopil poznámku pod Nelinou fotografií :-) .

  13. 14
    Petr Mičulka píše:

    ad 13) To nejsi sám. Já jsem z toho článku nepochopil víc.
    ad 7) Tak to jsem vůbec nevěděl. Sledoval jsem partie tu a tam, ne tah po tahu. Že koncovku Ruda vypustil, je zřejmé (ostatně, tentokrát bylo o víkendu takových partií neobvykle hodně). Ale že ve vážné partii oba soupeři neviděli nemožný tah, to je celkem rarita, na půlminutě nebyli. Je fakt, že v závěru mohl Ruda dokonce prohrát, kdyby nenašel cestu k remíze.
    Béčko Vlašimi i Říčan předvedlo sympatické výkony, bylo se na co dívat.
    Shrnutí vystoupení týmů z Vysočiny si můžete přečíst zde : http://www.kssv.cz/index.php?page=view&ida=60

  14. 15
    Maťa píše:

    Náměšť-Říčany A v posledním kole, to bude asi řežba :-) . S tím nemožným tahem jsem si skoro jistý, i když jsem v Náměšti nebyl :-) , snad jen Ruda by to mohl vyvrátit, i když to tak opravdu nejspíš bylo… Mimochodem, aktéři partie Filip-Zezula pronikli na fotce do našeho regionálního tisku: http://benesovsky.denik.cz/ostatni_region/sachy20100128.html .

  15. 16
    Patrik P. píše:

    Tak ten popis pod fotografií taky nechápu. :-)

  16. 17
    Maťa píše:

    Asi má Boček doma psa, který je podobný Nele :-) . Jinak článek pana Sládka s velkou fotkou z utkání Vlašim B-Náměšť n/O vyšel v dnešním tištěném Benešovském deníku, doporučuji koupit např. do pravonínské kroniky.

  17. 18
    Jirka píše:

    Ještě mě napadlo jedno vysvětlení: Bočkův pes má nějaký vztah s myšima (viz. Nelin myšák), buď je honí, nebo se s nima kamarádí :-D . Z příspěvku není ani jasné, zda je Bočkův pes živý nebo plyšový!? Budou nám to muset na závěrečném soustředění vysvětlit.

  18. 19
    Patrik P. píše:

    Já jsem si myslel, že by to mohlo být něco s myšákem, že by si mysleli, že to je pejsek? Ale když je za tím napsáno, že to je Nela, tak to nedává smysl. :-D :-(

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist