TJ Spartak Vlasim
29
Srp

Edinburgh Chess Club

Edinburský šachový klub se pyšní tím, že je nejstarším ve Velké Británii a údajně druhým nejstarším na světě. Založen byl v roce 1822 a ve své stávající klubovně se šachisti schází od roku 1920. Tyto informace jsem si našla až nedávno na webu, protože když jsem po vejšce v Edinburghu žila v jedné rodině a starala se o tři děti, tak jsem se o šachy ještě nezajímala. Chodila jsem po večerech na Tai či. :-)  

Do Edinburghu se od té doby čas od času vrátím navštívit své známé. Letos jsem s sebou vzala i Kubu. Chtěla jsem mu ukázat nejen toto krásné město, ale i zajít do nějakého šachového klubu. Ze zvědavosti jsem si vybrala právě ten nejstarší, jinak je v Edinburghu samozřejmě šachových klubů několik. Kontaktovala jsem pár jmen, co jsem našla na jejich webu a ozval se mi Neil, kapitán áčka a president klubu.

Na jeho radu jsme se pak s Kubou byli podívat na Mistroství Skotska, které se během našeho pobytu v Edinburghu hrálo, zašli jeden večer do klubu a Kuba si pak v sobotu zahrál doprovodnou blicku. Mistrovství se hrálo v campusu univerzity, bývalém středověkém kostele. Úžasné místo pro šachový turnaj. :-)

 

Níže už jen pár fotek na ukázku. Edinburgh stojí za to navštívit. :-)    


Kuba drží v ruce pohár z partie korespondenčního zápasu mezi edinburskym klubem a londýnským klubem. Zápas se odehrál v letech 1824-1828. Kuba se ptal, proč trval tak dlouho. Na koni je to z Edinburghu do Londýna přece jen kus cesty. :-) Listina s tahem se posílala zapečetěná. Jednu nám také ukázali.


Detail cedulky na poháru

Kuba hraje blicku s Colinem, který v klubovně bydlí. :-) Klubovna je kousek od hlavní ulice Princess Street, prostorný byt v jednom starém domě.


Když zrovna chvilku neprší, tak se Skoti přesunou do části města Portobello,kde je moře, pláž a stánky se zmrzlinou. Občas se i někdo koupe. :-) Když je 22C, tak Skoti vykřikují „It is hot, very hot“ a pokouší se najít v autě, kde se zapíná klimatizace. :-)  

Kuba hrající na klavír v čekárně vlakového nádraží Waverley Station.

Pohled na město z Calton Hill


V klubu mají spoustu starodávných věcí jako například tyto překlápěcí hodiny nebo knížku České melodie, která je opravdu šachová. :-)


Klubová knihovna. Najde se tam i zakládající listina klubu.

Pohled na hrad

(autorka článku: Blanka Voříšková)

27 reakcí na “Edinburgh Chess Club”

  1. 1
    Vlada píše:

    Parádní článek, takovych kdyby tu bylo více! Spousta zajímavostí, pěkné fotky, jen houšť a více :-D
    Člověk by se tam hned rozjel

  2. 2
    Patrik P. píše:

    Moc zajímavé! :-)

  3. 3
    bohouš z buše píše:

    Wow! vynikající!
    V císařském Německu s háčky a čárky! :-)

  4. 4
    AdolfR píše:

    Móc hezké. Piš dál

  5. 5
    Anonym píše:

    Moc zajímavé, to jste si užili. ik

  6. 6
    Kuba Vořech píše:

    Výlet to byl vskutku zajímavý :-). V Edimburghu jsme bydleli u jedné máminy kamarádky (právě z toho Tai-či :-)). Měla velmi malý a hezký domeček a velmi se nám tam líbilo. Vždy s manželem nás po večerech brali na různé zajímavé místa, kam bychom se nedostali MHD, protože byla prostě moc daleko, a to nám taky velmi zpříjemnilo tamnější pobyt :-). Jinak samotné město je taky skvělé! Úplně to nejzajímavější, co stojí za zmínku je to, že uprostřed města je obří kopec (bývalá sopka), který je turistický přístupný a na nejvyšším vrcholu je vyhlídka. Mají tam také překrásný hrad, který je také na vyvýšenině, bohužel však vstup je docela drahý, a tak jsme se dovnitř nepodívali.
    Nicméně návštěva samotného klubu v Edimburghu byl asi zlatý hřeb výletu :-D . Když jsme ve čtvrtek k večeru našli budovu klubu zazvonili jsme a byli jsme puštěni dovnitř.V příslušném patře na nás čekal již zmíněný Colin a ptal se, co tady děláme? Proč tady jsme? Mno…. v rozpacích jsme odpověděli, že podle webových stránek tady má být přednáška od 20:00 o historii tohoto klubu, načež on odpověděl, že tady bydlí a že by o tom měl vědět :-D a šel se poradit se svým kolegou, kterého tam měl. Po krátkém rozhovoru jsme zjistili, že druhý přítomný je něco jako náš Maťa, ale také nic nevěděl o žádné přednášce. Nakonec jsme se dali do rozhovoru a začali jsme si povídat i o šachách, načež mě Colin vyzval na šachovou partii, a tak jsme začali hrát. Po chvíli nás to ale přestalo bavit, a tak jsem navrhl, že bychom si mohli zahrát tzv.diktátorské šachy. Neznali to, tak jsem jim to vysvětlil, ale nápad se jim zalíbil , proto jsme se rozdělili na dvojice (Já hrál s Colinem a máma hráli s tím tajemníkem, jehož jméno jsem bohužel zapomněl) a začali hrát. Hra trvala asi 2 hodiny, ale nakonec jsme s Colinem vyhráli. Jelikož se už blížilo k jedenácté, tak jsme se rozloučili a šli. Zážitek to byl věru zajímavý, protože Colin se svým společníkem se rozhodli, že nám tak trochu udělají vlastní přednášku, a tak nám ukázali jejich knihovnu a jeijich ,,artefakty,, :-), které můžete vidět i na fotkách. Když jsme z budovy vyšli s mámou, tak jsme nemohli potlačit smích z toho jací to byli komedianti a cesta zpátky byla velice usměvavá :-).
    Takže doporučuji Edimburgh někdy navštívit! Je to opravdu skvělé místo, kde lidé děkují řidiči autobusu za to, že je svezl, kde lidí jsou tak milí, že bych se nedivil, kdyby turistům rozdávali suvenýry zadarmo, kde lidi dokážou oceňovat i maličkosti velkých potleskem, kde muzikanti jsou na každým rohu :-)

  7. 7
    Blanka píše:

    O zmíněném zápase mezi edinburským a londýnským klubem v letech 1824 – 1828 vyšla knížka. Je i na webu. Zajímavé jsou tehdejší zápisy partií :-).

    https://books.google.co.uk/books?id=kbYUAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=edinburgh+chess+club&source=bl&ots=ti31y6r8NZ&sig=HVFemZnVPMOaoF5s9BUEPAJlyuU&hl=en&ei=OmHLS9rSD6iImwOEm4nXBA&sa=X&oi=book_result&ct=result#v=onepage&q&f=false

  8. 8
    Blanka píše:

    Dnes od 20h. proběhne na Lichess přátelský zápas Vlašim-Edinburgh (tempo 3+2 , 9 hráčů proti 9). Odkaz, kde můžete zápas sledovat:
    https://lichess.org/team/edinburgh-v-spartak-vlasim-friendly-match?fbclid=IwAR3ndHLuJXiMtPqddGUNlEf21MxYXm_syZVVYHBpGItWx2rtDH80uzyR-VI

  9. 10
    Blanka píše:

    1. kolo 6,5-2,5 :-)

  10. 11
    Blanka píše:

    2.kolo prohra 4-5 :-(

  11. 12
    Blanka píše:

    3.kolo vyhra 5-4 :-)

  12. 13
    Blanka píše:

    4.kolo remiza 4,5-4,5

  13. 14
    Blanka píše:

    5.kolo vyhra 5-4 :-)

  14. 15
    Blanka píše:

    6.kolo vyhra 6-3 :-)

  15. 16
    Tom píše:

    To vypadá na přesvědčivé vítězství. :-)

  16. 17
    Blanka píše:

    7. kolo jsme vyhrali. Jen nevim kolik,protoze Vojta zatim nenapsal vysledek. Mame ale i bez Vojty 5 vyher.
    V souboji kapitanu A tymu vyhral ten nas :-)

  17. 18
    Blanka píše:

    7.kolo jsme vyhrali 5-4 :-)

  18. 19
    Blanka píše:

    8. kolo tezka porazka 3,5-5,5 :-(

  19. 20
    Tom píše:

    Nevadí, máme nahráno. :-)

  20. 21
    Blanka píše:

    Hraje se posledni 9.kolo

  21. 22
    Blanka píše:

    Posleni kolo vyhra 6,5-2,5

  22. 23
    Blanka píše:

    Tak jestli jsem to dobre secetla vsechno, tak vyhravame 46-35 :-). Moooc gratuluju!!!

  23. 24
    Tom píše:

    Bezva, dám si na oslavu gin s tonikem. :-)

  24. 25
    Maťa píše:

    Gratuluji k vítězství a Blance díky za zorganizování. Zpříjemnil jsem si večer sledováním partií u Houdy na mobilu. Já online nehraju, ale jestli se někdy pojede na výjezd do Skotska, tak se dopředu hlásím :) .

  25. 26
    Blanka píše:

    A Skoti uz nam gratuluji k vyhre. Prosim nase hrace at take podekuji za hru. Ja nejsem clenem skupiny a nemuzu. Diky

  26. 27
    Kuba Vojta píše:

    Gratuluji ;-)

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist