TJ Spartak Vlasim
17
Kvě

Cesta za vítězstvím v Jánkách – díl šestý

V pátém díle seriálu těchto článků (v roce 2015) jsem napsal, že pochybuji, že by se mi ještě někdy povedlo v Jánkách uhrát 7 bodů z 8. Ale stalo se, a tak mohu po třech letech navázat dílem šestým. Letos to bylo za ty roky, co na přebor Královéhradeckého šachového svazu jezdím, asi nejjednodušší vítězství. Jednak proto, že třeba oproti loňsku chyběli někteří silní hráči (třeba Polák Kowalczyk či Srb Radovanovic, oba elo kolem 2350), a jednak proto, že soupeřům, kteří mi cestu za vítězstvím měli ztížit (FM Jirásek, FM Karlík), se vůbec nedařilo a skončili hluboko v poli poražených.

První kolo v Jánkách je vždy hektické. Začíná sice až v šest hodin večer, takže by se mohlo zdát, že na všechno je dost času, ale program: v 5 hodin budíček, dopoledne v práci, doma balit, nabrat Kubu, Maťu, Anežku a 10 tašek do auta, dávat 170 km pozor za volantem, abych nás někde nevyklopil, to dá docela zabrat. Soupeř byl ale džentlmen, nejspíše na mě viděl, že nejpozději v osm bych u partie usnul, a nechal mě vyhrát v 16 tazích.

Portych V. – Vojta T. – pozice po 12. tahu černého:

Bílý koník si v předchozím průběhu zacválal kolečko po trase g1-f3-g5-h3-g1, čehož jsem využil k rychlému nástupu na královském křídle. Kdyby teď ale soupeř zahrál 13.h3 (aby nešlo protivné Jg4) s dalším Dd2 a 0-0-0, nic výrazného by se nedělo a boj by teprve začal. Místo toho ale přišla nalejvka na smeč. 13.Sh3?? Jb4 Furt se někde píše o tom, jak je dobrá dvojice střelců, osobně mám ale raději dvojici koňů. :-)  14.Sf1 fxe3 15.fxe3 Jg4! Bílému hrozí vidle, kam se podívá. 16.Jxe4 Vxf1+ s dalším Jxe3 a ziskem dámy. 0-1

V pátek bylo na programu dvoukolo. V něm mi nejprve dal zabrat pan Steiner.

Vojta T. – Steiner J. – pozice po 35. tahu černého:

36.Jxg5! Logické pokračování celé mé koncepce. Všechny vznikající zápletky jsem ale spočítat nedokázal. 36…fxg5 37.Dxg5+ Kh8 38.f6! Pointa oběti jezdce ze 36. tahu, bílý totiž teď nesmí sebrat pěšce na e6 … 38…Vxe6?? S pár minutami na hodinách ale soupeř jinou možnost neviděl. K děsivým zápletkám, kde obě strany obětují, co mohou :-) , vedlo 38…Sh6! 39.De5!! (chybou by bylo 39.Dxh6 Vg8+ 40.Kf2 Vxe6, kde je bílý vůbec rád, že po 41.Vg1 zachrání remízu) 39…Vg8+ 40.Vg2 Dxf1+! Černý obětuje dámu. 41.Kxf1 Vc1+ 42.Kf2 (Kouzelná je varianta, kdy i bílý obětuje dámu 42.De1!? Vxe1+ 43.Kxe1 Vxg2? – lépe Ve8 a černý skončí ve věžovce s pěšcem méně – 44.e7 a bílému zůstali na šachovnici jen pěšci, ale černý je ani s převahou věže a střelce nedokáže zastavit a prohraje.) 42…Vc2+ 43.Ke1!! Krásný vítězný tah. Bílý se šachem odevzdává věž, ale partii rozhodnou jeho volní pěšci. 43…Vc1+ 44.Ke2 Vxg2+ 45.Kf3 +-. 39.Vg2 Teď už černého před matem nezachrání ani Sh6, ani šach ze vzteku na d4, a proto se hned vzdal. 1-0

Po odpolední tradiční procházce na Modrokamennou boudu, kde si někdo zahrál fotbal, někdo ruské kuželky a někdo jen tak seděl u kafíčka či piva, mě ve třetím kole čekal Kuba. Z tohoto losu jsem pochopitelně žádnou radost neměl. S Kubou si mohu zahrát doma a navíc si dobře pamatuji naši vzájemnou řežbu na loňském Openu Říčany. :-)

Vojta J. – Vojta T. – pozice po 32. tahu bílého:

Ještě stále mám v našich derby navrch, ale mám obavy, že to už nebude mít dlouhého trvání. :-) Tentokrát se mi povedlo získat ve střední hře pěšce a odpor bílého definitivně láme hezké 32…Kg7! Jezdce vzít nejde pro Vh8 mat a bílá dáma tak zůstává definitivně přišpendlena ke krytí bodu h2. Černý „c“ pěšec tak může nerušeně pokračovat ve vítězné cestě. 33.Jc5 c3 34.bxc3 bxc3 35.Je4 Po 35.Vc1 vyhrává Dg3. 35…c2 36.g3 Dc6 37.Ve1 Vd1 0-1

Tři body ze tří už jsem v Jánkách dlouho neměl, většinou nějakou tu remízu v prvních kolech poztrácím. A bodové žně pokračovaly i při sobotním dvoukole.

Vojta T. – Kadeřábek J. – pozice po 28. tahu černého:

Při partii s panem Kadeřábkem, se kterým se v penziónu Protěž utkávám rok co rok, jsem měl pocit, že nehraji vůbec dobře, a analýza to jen potvrzuje. Postavil jsem sice dobrou aktivní pozici, ale místo toho, abych ji otevřel, jsem jen nemastně neslaně popotahoval. Jako třeba v pozici na diagramu, kde přišlo mdlé 29.Ka1?! Přitom rychle vyhrávalo logické 29.c4! Sxd4 (konec je i po 29…dxc4 30.Da4 +-) 30.cxd5 cxd5 31.Da4+ +-. 29…a5 30.Df2?! Znovu vyhrávalo c4. 30…gxf5 31.gxf5 Jd7 a rozhodující výhoda je pryč. Stále ale naštěstí zůstala dostatečná, abych to do výhry nějak došmudlal. :-)  V 50. tahu 1-0.

Po obědě jsme se šli podívat na nově vybudovanou stezku korunami stromů, ale odradila nás velká fronta u kasy. Zvolili jsme tedy raději o poznání klidnější rozhlednu Zlatá vyhlídka a výlet zakončili zmrzlinou v cukrárně.


Rozhledna Zlatá vyhlídka (zdroj: internet)

Po příjemném odpoledni mě čekal David Zvolenský, který navazoval na své výborné výkony z MČR mládeže do 16 let a měl 4 body ze 4. Mí špióni tvrdili, že David odmítl jít s Maťou na Černou horu a raději se celé odpoledne připravoval. :-) Rozhodl jsem se ho tedy překvapit carokannem a povedlo se to víc, než jsem čekal …

Zvolenský D. – Vojta T. – pozice po 4. tahu černého:

Davidovou slabinou je, že často hraje rychle a zbrkle (až se toho zbaví, bude z něj silný a nebezpečný hráč), což bohužel pro něj potvrdil i v naší partii. 5.Jeg5?! Normální je Jxf6 nebo Jg3. Tah v partii se hraje s vloženými tahy d4 a Jbd7. 5…h6 6.Jxf7? V první chvíli jsem se lekl, že jsem do něčeho spadnul, ale po odezdění prvotní šoku mi došlo, že David popletl varianty, protože tohle je úplná kravina. :-)  6…Kxf7 7.Sc4+ e6 8.Je5+ Kg8 9.Sd3?! Lepší bylo určitě 9.d4, kde bílý nějakou aktivitu má, ale rozhodně není za obětovanou figuru dostatečná. 9…Jbd7 Docela dlouho jsem přemýšlel nad hamižným 9…Dd5 s dalším Dxg2, ale pak jsem raději dal přednost rychlému rozehrání figur. 10.Jg6 Sd6 -/+  Bílý nakonec alespoň tahem 11.Jxh8 sebral kvalitu, ale 2 figury jsou určitě lepší jak věž. Což se i rychle potvrdilo a bílý po dalších nepřesnostech prohrál v miniaturce. Ve 23. tahu 0-1.

V závěrečné partii úvodního šestikola (šest kol se odehraje v Jánkách během nějakých 66 hodin) jsem se utkal s druhým nasazeným FM Pavlem Jiráskem. S vědomím bodového náskoku jsem zkusil po pár tazích nabídnout remízu, ale bylo mi celkem jasné, že nabídka zůstane nevyslyšena (Pavel měl v tu dobu 3,5 bodu, a jestli chtěl hrát o úplné čelo, tak potřeboval nutně vyhrát).

Jirásek P. – Vojta T. – pozice po 25. tahu bílého:

V tuto chvíli nabídl remízu soupeř, tu už jsem ale nechtěl, protože mám k dispozici pěkný úder, po kterém budu mít figuru za 2 pěšce. 25…Jd6! 26.Jxd4 b5 Pointa předchozího tahu. 27.Jxb5 Sxb5 28.Dxc5 Sxa4 29.Vxa4 -/+  Ložené to ještě není, ale bílý má kromě materiálního deficitu i problém se souhrou figur, a to by mělo černému zaručit výhru. Sice jsem převahu uplatňoval poněkud kostrbatě, ale nakonec se to povedlo. Ve 48. tahu 0-1.

6 ze 6! Jestli mě paměť neklame, to jsem naposledy měl kdysi (cca před 15 lety) na doprovodném openu při MČech mládeže. :-)  Navíc před námi konečně volné odpoledne i večer! Někteří šílenci tedy hráli odpoledne turnaj ve fischerkách (vyhrál překvapivě David Zvolenský) a večer blicák (zde si spravil chuť Pavel Jirásek, na pěkném druhém místě skončil Kuba). Něco takového mě ale vůbec nelákalo a za nádherného počasí, které v Krkonoších vládlo po celou dobu turnaje, jsme raději vyrazili na Černou horu a pak přes rašeliniště zpět do Janských Lázní (s přestávkou na pivečko na Pardubických boudách a na borůvkový koláč na Modrokamenné boudě).


Černohorské rašeliniště (zdroj: internet)

V sedmém kole už se nebylo potřeba nikam hnát, a tak jsem přijal rychlou nabídku ke smíru od Jakuba Šafaříka. Volný den jsem využil k dospání předchozího ponocování :-) a pak k tradiční krásné procházce Těsným dolem podél Černohorského potoka. V posledním kole jsem chytnul popáté černé a navíc dalšího mlaďase z našeho oddílu Kubu Voříška. Po pár tazích jsem nabídl remízu, která by definitivně potvrdila mé vítězství. Kuba dlouho přemýšlel, ale pak se ji neodvážil odmítnout (jak trefně poznamenal Maťa, to si v Jánkách z mlaďasů dovolil pouze v roce 2012 Jirka Rýdl – komentovanou partii si můžete níže přehrát v odkaze Pohlednice z Krkonoš). :-)

Když jsem si pročítal staré příspěvky, tak mě pobavilo, že už v článku z roku 2009, kdy jsem vyhrál Jánky poprvé, je zmínka, že turnaj byl pravděpodobně naposledy. Už pošesté jsem tedy vyhrál poslední Jánky. :-) Byl to moc pěkný týden (díky za to organizátorům i všem kamarádům okolo), do Janských Lázní budu vždy rád jezdit, ať už v turnajích budu končit jakkoli.

Cesta za vítězstvím v Jánkách díl: první(2009), druhý(2010), třetí(2011), čtvrtý(2014), pátý(2015)

Pohlednice z Krkonoš(2012)

(autor článku: Tomáš Vojta)

2 reakcí na “Cesta za vítězstvím v Jánkách – díl šestý”

  1. 1
    Jarda P. píše:

    Zatím se Tomáš nepochlubil, jak si společně s Kubou podmanil Jánky na trojbovi. Pěkně jste jim to tam vyžrali :-). Pěkný výkon.

  2. 2
    Tom píše:

    Díky. Tak ono o ty šachy zas tolik nejde a nijak silný turnaj to nebyl. :-) Pár řádek ale za chvilku na web hodím, víkend jsme si s Kubou hezky užili.

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist