TJ Spartak Vlasim
06
Bře

Bleskovka Postupice 2013

Pavel Forman

Letošní 27. ročník (tedy ne 26. ročník, jak bylo uvedeno v propozicích, za což děkuji Tomáši Vojtovi z Vlašimi) byl podle mého názoru hodně pěkný a měl hladký průběh, za což bych chtěl poděkovat jak všem hráčům, tak i hlavnímu rozhodčímu Oldovi Sládkovi, který se tentokrát mohl věnovat své funkci plnohodnotně, protože nemusel zároveň hrát. Turnaje se zúčastnilo celkem 36 šachistů a šachistek a vesměs se jednalo o tradiční účastníky.

Před zahájením turnaje ale nám, organizátorům turnaje, moc do smíchu nebylo. Ještě v pátek, den před turnajem, jsem měl přihlášených zhruba 25 účastníků. A ke všemu se ještě večer z účasti pro nemoc omluvil Petr Matějka z Bohemians Praha. Největší dilema proto bylo, kolik účastníků nahlásit vedoucí restaurace paní Šestákové kvůli stravování. Nakonec ale vše, a to nejen stravování, dopadlo snad dobře. 


Pohodička v restauraci

Ráno v sobotu začali přijíždět přihlášení účastníci. Byl mezi nimi cyklista Radovan Tlamsa, který jako každoročně přijel na kole z Prahy Chodova, aby u nás odehrál celý turnaj, pak se posilnil několika kalorickými nápoji z restauračních  zásob, podiskutoval s námi o místním ochotnickém divadle a se západem slunce se vydal na cestu domů. Byli mezi nimi i tradičně Jindřich Melich a František Kopecký, Jan Kolomazník z Pardubic a samozřejmě zástupci Jawy Brodce, letos konkrétně Karel Jukl a Jiří Feierfeil. Dostavila se i Havelkova sedlčanská družina, reprezentovaná dvěma dospělými a čtyřmi dětmi. Pro mě byla jejich účast milým překvapením. V uplynulých ročnících přijížděl obvykle Petr sám, letos v doprovodu dalších hráčů. Ze Starého Města na Moravě si opět odskočil František Vrána. Dorazili i ti předem nepřihlášení, opět tradiční účastníci našeho turnaje, např. Daniel Hadžala, Bohdan Trčka. Přednost našemu turnaji dal i místopředseda Středočeského šachového svazu Jindřich Trejbal, což mě osobně potěšilo. Po několika letech se objevil i Vladimír Mrňa, který si k nám jezdil nejen zahrát, ale taky získat jako cenu plato vajec, kterými si doma řešil svoje průšvihy. Dorazil i Pavel Procházka z Tábora, který k nám přijel letos na turnaj už podruhé. Poprvé tady byl totiž už v sobotu 2. února, protože mu někdo z kamarádů řekl, že turnaj se koná už v únoru. No a konec konců se objevili i věrní Vlašimáci, prakticky z poloviny dospělí a z poloviny mládež.


Pavel Forman a Robin Hrdina u prezentace

Turnaj byl odehrán ve třech skupinách po 12 účastnících. Ze základních skupin postoupili vždy čtyři účastníci podle umístění do finále A, B, C. Celkovým vítězem se s převahou stal František Vrána s 10,5 body. O druhém místě rozhodl vzájemný zápas mezi Mrňou a Tomášem Vojtou, který vyhrál prvně jmenovaný a obsadil 2. místo. Na Tomáše zbylo tedy 3. místo.


Fera Vrána poráží Tomáše Vojtu a rozhoduje o svém vítězství v turnaji.

Zvláštní pozornost bych chtěl věnovat účasti a výkonům mládeže. Letošního turnaje se zúčastnilo 8 mladých nadějí, z toho 6 chlapců a 2 děvčata. Robina Hrdinu nepočítám, protože ten už hraje soutěže dospělých. Na tomto počtu se shodně podílejí zástupci Sedlčan a Vlašimi. Pravda, Vlašimští mají více zápasových zkušeností, takže se všichni umístili do první třicítky, zatímco Sedlčanským patřila umístění na chvostu turnaje. O to víc bych chtěl ocenit účast sedlčanských nadějí a doufám, že účast na podobných turnajích, jako byl ten náš, bude mít kladný vliv na jejich další činnost. Na druhé straně bych chtěl vyzdvihnout přístup a výkon nejmladšího účastníka našeho turnaje, totiž Richarda Mládka. Ten si svoji účast musel vybojovat už v rodinném souboji, aby k nám vůbec mohl přijet. Tenhle klučina bojoval statečně a odhodlaně se všemi a nakonec obsadil hezké 24. místo a k tomu si odnesl ještě dvě ceny. Jsem přesvědčen, že jsme viděli jednu z velkých nadějí českého šachu. Nesmí ale zpychnout a musí být dobře veden, což je v osobě Ondry Matějovského minimálně 100procentní záruka.


10letý Ríša Mládek drtí Jindru Nováka (elo 2057).

Skončil další turnaj už tradiční postupické bleskovky. Jak prohlásil Pavel Filandr, duše postupického šachu, jsme zase o jeden rok starší. Pevně věřím, že i tato skutečnost nám umožní uspořádat tento turnaj i v příštím roce!

Fotky od Jardy Pýchy

7 reakcí na “Bleskovka Postupice 2013”

  1. 1
    Vojta M. píše:

    je chybička u turnaje A. Pan Vrána má 10,5 bodu ne 11, jak je psáno v tabulce :)

  2. 2
    Tom píše:

    To je moje chyba, pan Forman to měl v tabulce správně. Jak jsem moc zužil příslušný sloupec, tak to excel z 10,5 zaokrouhlil na 11. Už to opravovat nebudu, stejně tu remízu pan Vrána dal v předposledním kole jen proto, aby si jistil 1.místo :-D

  3. 3
    Maťa píše:

    Kromě Jardy fotil v Postupicích také Karel Jukl – v galerii má mimo jiné několik pěkných detailů: http://tjjawabrodce.rajce.idnes.cz/Bleskovka_Postupice_2013 .

  4. 4
    Tom píše:

    Fotky Karla jsou opravdu moc pěkné. Třeba tato nemá chybu:
    http://tjjawabrodce.rajce.idnes.cz/Bleskovka_Postupice_2013#40-P3025766.jpg

  5. 5
    Maťa píše:

    Tom (4): Protože jsem na ní já?

  6. 6
    Pavel Forman píše:

    Tomáši,
    moc hezky jsi ty moje podklady zpracoval. Mám z toho článku taky velkou radost a dodatečně mi nevadí, že jsem zpracováním tabulek ztrávil tolik času a nad článkem seděl do půl třetí v noci.
    Pokračujte v tomhle stylu dál a držte stále tu vaši skvělou šachovou partu!

  7. 7
    Pavel Vojta píše:

    Myslím, že ještě dlužím výsledky ze sobotní blicky v Postupicích (nějak tento týden nic nestíhám). Takže vyhrál J.Kalivoda pře Vláďou Mrňou a Petrem Zdeňkem. Já byl 5. Karel 6. a F.Innemann tuším 11. Kromě Karla se nám moc nedařilo. Na druhé místo mi sice chyběl pouze 1 bod,ale i tak nic moc :-) .

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist