TJ Spartak Vlasim
23
Dub

Rapid v Sedlčanech potřiadvacáté

Petr Havelka

Před třiadvaceti a půl rokem mi bylo dvacet tři a půl roku a my s půlročním předstihem připravovali první ročník našeho turnaje. Dalo by se očekávat, že za ty roky se z přípravy stane nudná rutina, ale opak je pravdou. Obavy typu „přijede vůbec někdo“, „vejdeme se do sálu“, „bude dost cen“, „nebude konec světa“ a podobně se zatím nikdy nenaplnily.

Letos – v sobotu 21. dubna – zavítalo do Sedlčan 70 hráčů, mnozí k nám jezdí pravidelně, jiní si do Sedlčan cestu našli poprvé. Musím říci, že těch prvních je mnohem větší skupina, tak snad je to proto, že se jim u nás líbí. Chvíli po příjezdu lokálky od Olbramovic, tedy přesněji po příchodu těch, kteří lokálkou přijeli, nebo ještě přesněji přesně v 09:15 turnaj začal. No a dalších sedm hodin se skoro nic zajímavého nedělo :-) . Kdo s kým v kterém kole a jak hrál, to si dnes už každý umí najít sám. Tak jen několik perliček …


Bratři Vojtové patřili k favoritům turnaje.

Domácím hráčům se vůbec nepodařil vstup do turnaje, po třetím kole byl nejvýše v průběžném pořadí Štěpán Feldstein s jedním bodem :-( . Naštěstí potom trochu zabrali a nejlepší domácí, Antonín Mandovec, vybojoval 4,5 bodu a slušné umístění ve středu výsledkové listiny. I naši nejmladší si na opasek zavěsili několik skalpů mnohem zkušenějších hráčů. Ve skutečnosti ale byl nejlepším hráčem ze Sedlčan Mirek Vyterna, který v současné době hájí barvy Vlašimi. Byl nejlepším hráčem do ELO 1500 a za to si odnesl velký dort. Další dort, velkého koně, si odvezl nejlépe umístěný hráč s ELO do 2000, tradiční účastník našeho turnaje Štefan Koper. Ten byl možná nejspokojenějším hráčem turnaje, protože za celkové čtvrté místo na něj zbyl i velký potravinový balíček. Myslím, že mohu bez obav prohlásit, že tolik cen u nás už nikdy nedostane. Ale snad bude jezdit i na další ročníky!


David Zvára s rozhodčím turnaje Radoslavem Doležalem starším

Dorty do turnaje věnoval náš předseda. Tedy vlastně je upekla jeho paní (snad dobrovolně), která potom i ochotně pomáhala při vyhlašování. Předseda se zasloužil i o ceny pro další vložené kategorie seniorů a juniorů. Mezi deseti juniory celkem s přehledem vyhrál Vojta Filip, jeho 5,5 bodu je výborných i v celkovém pořadí. Senioři svedli mnohem vyrovnanější boj. Nakonec se tři nejlepší dostali na šest bodů a o vítězství příbramského nestora Jaroslava Trmala rozhodlo až lepší pomocné hodnocení. Poslední zvláštní ceny dostali nejmladší (Honzík Heger) a nejstarší účastník (Vlastimil Bouček) – oba mládence „odděluje“ úctyhodných 75 let.


Nejlepší junior Vojta Filip proti nejstaršímu účastníkovi Vlastimilu Boučkovi

Na celkové prvenství jako vždy mohlo pomýšlet klidně 20 šachistů z čela startovní listiny. V minulosti  už několikrát v turnaji vyhráli hráči z druhé desítky, potvrdit výkonnost z praktického šachu v rapidu či bleskovce nebývá vždy lehké. Letos ale Tomáš Vojta roli nasazené jednotky zvládl a s přehledem v turnaji zvítězil. Na další místa na bedně před posledními koly s nadějemi vzhlíželo ještě minimálně deset hráčů. Se svými soupeři se nejlépe vypořádal David Zvára a obsadil tak samostatné druhé místo. Třetí místo „zbylo“ na Michala Větrovského z Prahy.


Trojice nejlepších

Konečné pořadí:

Při pohledu na výsledky je vidět, že letos ve většině kategorií dominovali hráči, kteří hráli, hrají nebo zase budou hrát za Vlašim. Jen kategorii seniorů „zapomněla“ Vlašim obsadit :-) .

Jako vždy nesmím zapomenout poděkovat Kulturnímu domu Josefa Suka za poskytnutí prostor, paní Maškové za zajištění bufetu i všem, kteří přispěli do cenového fondu. Za rok nashledanou …

Kompletní výsledky turnaje

Obrázky z turnaje

Stránky pořadatele

11 reakcí na “Rapid v Sedlčanech potřiadvacáté”

  1. 1
    Vojta M. píše:

    nemůžu si pomoci, ale Vojta Filip má na každé druhé fotce co najdu výraz, jako kdyby ho mučili :-)

  2. 2
    Maťa píše:

    Gratuluji úspěšnému pořadateli i hráčům Vlašimi, kteří se v Sedlčanech předvedli v dobrém světle. Obzvlášť David zazářil … vzpomínám si, když hrál tento turnaj jako 7letý a bral cenu pro nejmladšího účastníka! ;-)

  3. 3
    Tom píše:

    Mně přijde Vojta na fotce příkladně soustředěný a né že by ho mučili :-)

    Děkuji Petrovi za pěkný článek i za jako vždy perfektně zorganizovaný turnaj. Možná bys Petře ještě mohl hodit do elektronické podoby tu statistiku účastí, na tu všichni rádi v Sedlčanech koukají, tak by se určitě rádi podívali i zde :-)

  4. 4
    Maťa píše:

    Myslíš tuto, Tomáši? ;-) http://www.sachysedlcany.cz/userFiles/soubory/jarni_turnaje_statistika.pdf Akorát to není aktualizováno o ročníky 2011 a 2012.

  5. 5
    Petr H. píše:

    Dopracování statistik je v plánu … :-)

    Vojta se strašně rád fotí a je to na fotkách vidět! Ta s panem Boučkem je z dost velké vzdálenosti. Proto má vidět dokonce celý obličej …

  6. 7
    martin v píše:

    v sedlcanech sem predvedl blamaz a ostudu,ale dnes sem do konika vlitnul s peknou plichtou s hracem 1902 fide,a to sem mohl vyhrat,jenze on nasel vecnak,takova skoda….

  7. 8
    Robin píše:

    Martin V: a nemáte svoje stránky ? :D nás to strašně zajímá :D :D

  8. 9
    Jirka M. píše:

    Tak jsem koukal, že v Sedlčanech po 5. kole odstoupil Mrňa. Nebo byl „odstoupen“? Petr byl asi tradičně měkký a do turnaje ho pustil, i přes mnohá předchozí extempore, např. na turnaji Mědvědů Zvole.

  9. 10
    Karel Jukl píše:

    Chlapec usnul a nepodarilo se ho vzbudit

  10. 11
    Tom píše:

    Výsledky včerejšího turnaje v Sedlčanech:
    http://chess-results.com/tnr94950.aspx?art=4&lan=5&wi=821

    Článek o turnaji slíbil napsat Petr Havelka.

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist