TJ Spartak Vlasim
31
Pro

Tradiční medailové žně v Táboře

Jaroslav Pýcha

Velká výprava vlašimských šachistů se v sobotu 27. prosince vypravila na již 51. ročník „Táborské věže“. Turnaje hraného v hotelu Palcát se v 6 věkových kategoriích letos zúčastnilo úctyhodných 212 hráčů, z toho 22 z našeho oddílu.

130 šachistů hrálo hlavní turnaj, mezi nimi i pět našich nadějí – Tomáš a Pavel Vojtovi, Ondřej Matějovský, Jaromír Snížek a Jiří Mejzlík. Tomáš obhajoval prvenství z uplynulých dvou ročníků a i letos to vypadalo, že by mohl skončit na stupni nejvyšším. Po 6. kole byl v čele s půlbodovým náskokem na nejvýše nasazeného Civína (2416). Ve vzájemné partii v posledním kole mu však bohužel podlehl a musel se tak spokojit s druhým místem za svým soupeřem. I tak ale samozřejmě velká gratulace!!!

Z rozhodujícího souboje o 1. místo poslal Tomáš zajímavý diagram, který také sám okomentoval:

T. Vojta – Civín – pozice po 32. tahu bílého:

Po ztrátě pěšce jsem se do soupeře pustil, ale nedopadlo to dobře. V pozici na diagramu stojím již jasně na prohru. Posledním tahem Dg2 jsem ještě zkusil pohrozit tahem Dxa8 (věž na h1 nevisí kvůli Jg3) s dalším Vc8 s přechodem do ještě hratelné koncovky. Soupeř ale pro mé plány neměl pochopení a pěkně mě dorazil. 32…Vxd1! Po 33.Kxd1 bych dostal megavidle na dámu, krále a obě věže a soupeř zároveň tímto tahem pokryl moji hrozbu Dxa8.  33.Dxa8+ Dxa8 34.Vc8+ Vd8! -+ a figuru více černý lehce uplatnil. (Komentář T. Vojta)

Výborně rozehraný turnaj měl i Pavel Vojta (5/5), ale prohry v posledních dvou kolech (v 6. s Tomášem) ho odsunuly na konečnou 10. příčku. I to je však výborný výsledek a posun o šest míst oproti nasazení. Zbývající tři naši zástupci si proti nasazení mírně pohoršili (Matějovský 4,5b – 34. místo, Snížek 2b – 109. místo, Mejzlík 1,5b – 123. místo), a tak asi úplně spokojeni nebudou.

Sourozenecký duel bratrů Vojtových vyhrál v 6. kole černými hrající Tomáš.

V mládežnických kategoriích jsme měli největší zastoupení mezi nejmladšími (1. – 3. třída ZŠ), celkem 7 našich prcků. Zde jsme sice žádnou medaili nezískali, ale výkony a hlavně zájem o hru jsou určitě příslibem do budoucnosti. Nejlépe nakonec z našich skončila Anežka Vlková na 7. místě.

Ve 4. – 5. třídě nás reprezentovali Vojta Filip a Nela Pýchová. Vojtovi se dařilo a  umístil se se 4 body na 5. místě, zato Nela dostála své pověsti „padačky“ a většinou jsme mohli sledovat na hodinách její spadlý praporek (celkem 3x).

Největší medailové žně jsme měli v kategorii 6. – 7. třída, kde jsme obsadili všechny tři „stupně vítězů“ v pořadí Robin Hrdina 6,5/7, Filip Zvára 5,5b, Patrik Pýcha 5b. Robin a Patrik vlastně skončili dle nasazení, u Filipa je obhájení 2. místa z loňska příjemné překvapení, ale jemu se v Táboře tradičně daří. Snad je to tím, že se v husitském městě před více než 12 lety narodil :-) .

Kategorii 6. – 7. třída ovládla Vlašim. Zleva: Robin Hrdina, Filip Zvára a Patrik Pýcha.

Poslední cenný kov do vlašimské sbírky přidal dle očekávání suverénně David Zvára v kategorii 8. – 9. třída a odvezl si zpět domů putovního koně za první místo. Na pěkné 4. příčce skončil Lukáš Filip.

David Zvára zvítězil v Táboře potřetí za sebou. Po jeho levé ruce 2. Luboš Otradovec z Tábora, po pravé 3. Tomáš Skalický z Říčan.

Dorostenecká kategorie byla jediná, kde jsme neměli zastoupení.

Vystoupení tedy vcelku úspěšné, o 5 medailí se postarali stejní borci jako v loňském roce, takže jsme vlastně obhájili své pozice, protože loňský šestý medailista Martin Nguyen už není členem našeho oddílu.

Kompletní výsledky na stránkách pořadatelů

Článek Evy Pekárkové

1 reakce na “Tradiční medailové žně v Táboře”

  1. 1
    Maťa píše:

    Aby nově zveřejněných fotek nebylo dnes málo, před chvílí jsem vložil na rajče snímky z Táborské věže od Jardy Pýchy a Pepy Zváry: http://mata1.rajce.idnes.cz/Taborska_vez_2008/ .

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist