TJ Spartak Vlasim
30
Pro

Na Kopečku vládla pohoda

Ondřej Matějovský

V tradičním termínu na Štěpána (26. 12.) proběhl v Chotýšanech již 24. ročník Vánočního turnaje v bleskovém šachu, letos potřetí hraný na památku zesnulého zakladatele turnaje a významného člena našeho oddílu pod názvem Memoriál Stanislava Vojty. Do hostince Na Kopečku si tentokrát přijelo zahrát 33 šachistů, což jistě potěšilo především Vladimíra Horáka, který tím v naší tipovací soutěži vyhrál startovné zdarma. Kromě pořádající Vlašimi startovali hráči z dalších 9 oddílů. Vlašimský šach měl v Chotýšanech nadpoloviční většinu (18), početná výprava dorazila i z Brodců (6).

Zakladatel turnaje Stanislav Vojta

Hrálo se jako vždy systémem základních a finálových skupin. Už dopolední program připravil několik překvapení, postoupit do 12členného finále „A“ se nepodařilo vysoko nasazeným brodeckým hráčům Petru Hroníkovi a Jiřímu Feierfeilovi, brány elitní společnosti zůstaly zavřeny i domácímu Františku Innemannovi, jenž jako jediný z účastníků v Chotýšanech bydlí.  Místo jmenovaných postoupili David Zvára, Lukáš Vonderka a František Kopecký (Motorlet). Všichni tři jsou ale dobrými blicaři, a tak o nějaké senzaci mluvit nemůžeme. Základní část se vůbec nepovedla Danielu Houdkovi. Přestože umí Dan v bleskovkách potrápit i hodně silné hráče, tentokrát mu to vůbec nešlo a skončil až ve finále „C“…

Odpolední souboj o turnajové prvenství se odehrál víceméně jen mezi dvojicí nejvýše nasazených borců, Tomášem Vojtou a Jiřím Gregorem (Holdia Praha). Ti se střetli hned v úvodním kole finále a Tomáš si i černými se silným soupeřem poradil. Ve zbytku turnaje už Jiří Gregor neztratil ani půlku, přesto se nakonec musel smířit s 2. místem. Náš hráč totiž také prohrál jen jednou (s Jindřichem Melichem), a tak o jeho vítězství rozhodla zmiňovaná vzájemná partie.  S odstupem 2,5 bodu skončil třetí Pavel Vojta, o další bod zpět zůstal 4. Miroslav Fialka (Brodce). Zbývající Vlašimáci ve finále „A“ se umístili takto: 6. Ondřej Matějovský, 7. David Zvára (nejlepší žák turnaje), 9. Lukáš Vonderka a 10. Vladimír Horák. Úspěšný výsledek uhrál především David, a to mohl svých 50% v posledním kole vylepšit o hodně cenný skalp, když s převahou dámy a věže nestihl zmatit J. Gregora a nakonec prohrál na čas… Příjemným překvapením je i umístění Lukáše Vonderky.

Nečekaného suveréna mělo finále „B“. 12letý Robin Hrdina v něm byl podle ela až 8. nasazeným hráčem, přesto svou konkurenci doslova přejel a připsal si 11/11! Skvělým výsledkem si tak spravil chuť po dopolední části, kdy mu jen o výsledek vzájemné partie s Davidem Zvárou utekl postup mezi nejlepší. Se ztrátou 3,5 bodu obsadil 2. místo Petr Hroník (Brodce), bronzovou příčku zaujal jeho oddílový kolega Oldřich Sládek, který měl z trojice 7bodových (Feierfeil, Hašek) nejlepší pomocné hodnocení. Účastí i solidním výsledkem (4,5 bodu, 9. místo) v béčkovém finále nás potěšil 11letý Patrik Pýcha, ve zrychlených závěrech udělal v poslední době obrovský pokrok.

Finále „C“ vyhrál podle očekávání s náskokem Dan Houdek (6/7), zbývajících 7 účastníků se ale vtěsnalo do jednoho bodu! Medailové příčky patřily nakonec žákům z jiných oddílů, 2. Jirkovi Třebickému (Kamenice) a 3. Petru Kozlovi (Sedlčany), stejně jako oni ale uhráli 3,5 bodu i naši pravonínští šachisté 4. Lukáš Filip a 5. Patrik Studnička.

Celý turnaj proběhl v pohodové vánoční atmosféře a rozhodčí Oldřich Sládek nemusel řešit žádný spor. Všichni účastníci si tak zaslouží poděkování! Poděkovat musíme i sponzorům turnaje na čele s firmou Anytrade, hodně drobností dodala i benešovská pobočka banky ČSOB. A zapomenout nesmíme ani na provozovatele hostince Na Kopečku v Chotýšanech, manžele Řezníčkovy, kteří nám jako vždy připravili útulné prostředí a chutné obědy!

Takže 26. 12. 2009 opět v Chotýšanech! :-)

Kompletní výsledky včetně křížové tabulky finále „A“

Výsledky najdete i v příspěvku z 26. prosince.

9 reakcí na “Na Kopečku vládla pohoda”

  1. 1
    Tom píše:

    Jojo, Na Kopečku to byl jako vždy příjemný vánoční turnájek. Pepo, pošli mi /nebo Maťovi/ fotky, které si 26.12. pořídíl. Díky.

  2. 2
    Maťa píše:

    Tak fotky od Pepy jsem právě dal na rajče: http://mata1.rajce.idnes.cz/Memorial_Stanislava_Vojty_26._12._2008/ .

  3. 3
    Tom píše:

    Fotky jsou super. Hlavně ta reklama na Coca-Colu :-) Maťo, hoď odkaz na fotky do aktuálních odkazů. Dík.

  4. 4
    Maťa píše:

    Odkaz přidán. Během víkendu ještě zveřejním fotky z Táborské věže od Jardy a Pepy.

  5. 5
    Jirka píše:

    Tom, Maťa: V té reklamě na Coca-Colu se všichni tři křeníte tak, jako byste pili něco úplně jiného než Colu :-D , a to ve značném množství…

  6. 6
    Maťa píše:

    Opravdu čistá Coca-Cola, alespoň u mě :-) . Jinak když už jsme u těch reklam, tak v pravonínské fotogalerii z RŽL v Kamenici mě zaujala dokonalá reklama na brambůrky: http://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Kamenice_II/#Snimek_037.jpg .

  7. 7
    Maťa píše:

    Po necelých 3 týdnech se dnes vrací královská hra na Kopeček! Domluvili jsme si malý trénink: pár rozborů a volné blicky… Odjezd z Vlašimi busem v 19 hodin, návrat autem s Danem, který do Chotýšan dorazí rovnou z Prahy. Zatím jsme tři (já, Dan, Tomáš H.), předpokládám, že se připojí domácí František. Zpět do Vlašimi jsou tak ještě dvě volná místa v autě, kdyby se chtěl někdo přidat…

  8. 8
    martin píše:

    zdravim,chci se zeptat bude i letos blicka v chotysanech v prosinci?

  9. 9
    Tom píše:

    Memoriál Stanislava Vojty se uskuteční tradičně 26.12.2011 v hostinci Na Kopečku v Chotýšanech. Propozice jsou v sekci KE STAŽENÍ:
    http://www.sachyvlasim.cz/download/propoziceKopecek2011.doc

    Tradiční pozvánku na turnaj se soutěží o oběd a startovné zdarma napíši na web začátkem prosince.

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist