TJ Spartak Vlasim
24
Lis

Pravonín zvládl pořadatelskou premiéru skvěle!

Jaroslav Pýcha

V sobotu 22. listopadu přivítal zasněžený Pravonín 4. kolo Regionální žákovské ligy a všichni byli zvědaví, jak  Pravonínští svůj první pořádaný turnaj zvládnou. Už při vstupu bylo jasné, že to bude jedna z nejprecizněji připravených akcí. Krásně vyzdobený sál bývalého kulturního domu, kde byla na fotografiích zobrazena krátká historie pravonínského šachového kroužku, ale třeba také současný i bývalí mistři světa v šachu s krátkým popisem a mnoho dalších zajímavostí. Spokojeni museli být též účastníci „A“ turnaje, kteří našli svůj azyl v klidné vedlejší místnůstce. Každý z 90 mladých šachistů (z toho rekordních 31 z vlašimského oddílu!) i doprovodu  se podepsal do místní kroniky, která pak byla po celou dobu k nahlédnutí (sám jsem toho využil a musím říci, že je opravdu pěkně a podrobně zpracována), pořadatelé (pravděpodobně ženy z místního svazu) předali dětem přání příjemného pobytu a klidných Vánoc. Po krátkém zpoždění způsobeným pozdějším příjezdem nejdůležitějšího člověka Petra Havelky mohl starosta obce celý turnaj zahájit. Před 1. kolem byli ještě oceněni naši letošní medailisté z mistrovství Čech.

Už se konečně dostáváme k samotným šachům. Protože 3 největší favorité turnaje „A“ (Zvára D., Pospíšil, Hrdina) reprezentovali své oddíly na polofinále MČR juniorů ve Vlachovicích, čekalo se, kdo usedne na pomyslný trůn. O to větší bylo překvapení, když se při prezentaci objevil i Martin Pospíšil, který prý musel ze zmíněného turnaje odjet o den dříve. Favorita jsme tak měli. Vlašimský šach měl v „A“ turnaji svých šest nadějí (Vopěnka, Jelínek, Pýcha, Pýchová, Zvára F., Filip L.) a doufali jsme, že by některý z našich šachistů mohl říčanské favority (Pospíšil, Skalický) potrápit. Úlohu lídra na sebe tentokrát vzal Štěpán Vopěnka. Turnaj začal 2 výhrami, důležitá pak byla remíza s Pospíšilem ve 3. kole. Před posledním kolem měl kvartet Pospíšil, Skalický, Vopěnka a Česánek 2,5 bodu a rozhodovalo se ve vzájemných partiích v posledním kole. Na 1. šachovnici skončilo říčanské derby remízou, a protože Štěpán svůj souboj se zvolským Česánkem zvládl, stal se trochu překvapivě, ale zcela zaslouženě vítězem turnaje „A“ 4. kola RŽL, konaného poprvé v Pravoníně. ŠTĚPÁNE, MOC GRATULUJEME!!! Na druhém místě skončil Tomáš Skalický, třetí pak Martin Pospíšil. Další naši: 6. Pýcha – 2,5 bodu, 9. Pýchová – 2b, 10.Zvára F. – 1,5b, 13.Filip L. – 1,5b, 15.Jelínek – 1b. Jsme rádi, že i při neúčasti Davida a Robina jsme dokázali uspět a že vítězství zůstalo vlastně na domácí půdě.

Překvapivý vítěz turnaje Štěpán Vopěnka v souboji s Filipem Zvárou ve 2. kole. Foto: Marie Filipová

turnaji „B“, kterého se prvně zúčastnili i prvňáci z dolnokralovické sekce, se v popředí po celou dobu pohybovali hráči Pravonína Vojta Filip a Patrik Studnička. V posledním kole hráli na 1. a 2. šachovnici a bojovali o celkové vítězství. Bohužel tyto rozhodující partie nezvládli tak, jak by si určitě všichni přáli (Patrik prohrál a skončil s 5 body 8., Vojta remizoval), ale i tak je 3. místo Vojty s 5,5 body výborný výsledek.Vojta tak obhájil svou pozici z předchozí žákovské ligy ve Vraném. Škoda, bylo by hezké, kdyby i tento turnaj vyhrál někdo z domácích. Tak snad příště. Vítězem „B“ turnaje se tak stal k velké radosti sedlčanského Hermelína Mirek Vyterna před Ježkem ze Sázavy. Z našeho oddílu se výborně umístil také Fanda Helebrand, který dobrým závěrem skončil s 5,5 body na 6. místě. Velmi slušné jsou také 4 body Anežky Vlkové a Petra Laňky. Uznání zaslouží i naši nejmenší, kteří svůj první turnaj zvládli a všichni si nějaký bod vybojovali (mimo Krajíčka, který však odstoupil z neznámých důvodů už po 2. kole). Jak si vedli všichni z našeho oddílu, nebudu psát, protože nás tu bylo opravdu hodně  a podrobné výsledky jsou k nahlédnutí mimo jiné na těchto stránkách v sekci „Aktuální odkazy“.

Při závěrečném vyhlášení převzali úplně všichni účastníci turnaje účastnické diplomy, pěkné i praktické ceny, ti nejlepší pak různé dřevěné hlavolamy, kalendáře a další opravdu krásné a hodnotné ceny. Vítězové navíc ještě kromě pohárů a medailí hodinky (kluci) a stříbrné řetízky (děvčata). Teď budeme doufat,že jsme děti moc nerozmazlili, protože tomuto cenovému fondu budou další akce jen stěží konkurovat.

Bohatý cenový fond pravonínského turnaje. Foto: Marie Filipová

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se na pořádání podíleli, zvláště pak paní Filipové, která nápadu uspořádat v Pravoníně žákovskou ligu dala impuls a hlavní měrou se přičinila o to, že všichni účastníci mohli prožít příjemnou sobotu v útulném prostředí a ještě si domů odvézt pěkné ceny. Myslím, že se v Pravoníně muselo všem líbit a že se sem určitě při další příležitosti vrátí.

Upozornění : Další kolo žákovské ligy se koná 6. 12. 2008 v Kamenici (původně mělo být v Týnci).

Konečné výsledky na chess-results

Článek Marie Filipové

Fotky od Marie Filipové

Fotky od Petra Havelky

Fotky od Marie Filipové – 2. část

25 reakcí na “Pravonín zvládl pořadatelskou premiéru skvěle!”

  1. 1
    Vláďa píše:

    Hezký článek! Mrzí mě, že vzhledem k mému pokročilému věku se už takových pěkných turnajů nemůžu zúčastňovat coby hráč. Po padesátce se ale prý dětinští, tak třeba bych mohl :-) ?

  2. 2
    Jirka píše:

    Pěkně jsi to napsal, Jardo. Prostředí v Pravoníně je pro šachy parádní, v pohodě by se tam udělal turnaj rozsahu sedlčanského rapidu. Pochvalu pořadatelům jsem již napsal jinde (mj. i na jejich stránkách), takže se nebudu opakovat. Dnes jsem mluvil s paní Vlkovou, jak se turnaj líbil Anežce. Prý moc, akorát jí bylo líto, že na ni už nevyšel žádný z nádherných dřevěných hlavolamů. Tak si může napsat Ježíškovi – asi to prý udělá :-) .

  3. 3
    Jirka píše:

    Při pohledu na průběžné pořadí dle kategorií jsem si všiml, jak máme letos vyrovnanou účast: v každé z kategorií U16, U14 i U10 zatím hrálo celkově po 30 účastnících, v U12 je jich jen o jednoho víc (celkem tedy 121 hráčů). Zato účast dívek je celkově podle kategorií nevyrovnaná: 2-8-2-8. Takže např. v D16 si možná stačí dojet pro celkový bronz až na poslední kolo – co na to třeba Katka Krejčiříková?

  4. 4
    Maťa píše:

    Nezbývá než před pořadatelským týmem na čele s paní Filipovou smeknout a těšit se na další akci v Pravoníně! Co mi v neděli říkal Petr Havelka, tak podle dětí ze Sedlčan byly tentokrát ještě lepší ceny než ve Vraném, alespoň pro ty, co nekončí ve špičce.
    Jinak jsem rád, že Štěpán dokázal vyrovnat úspěch svého bratra Honzy, který zvítězil v turnaji RŽL v únoru 2006 ve Vlašimi před trochu překvapivými medailisty Fejtem a Blehou.

  5. 5
    Maťa píše:

    Ještě odpověď na jednu nevyřčenou otázku z Jardova článku: Zdeněk Krajíček prý vystoupil po 2. kole z jednoduchého důvodu, prostě ho to nebavilo :-) .

  6. 6
    Jirka píše:

    U Zdeňka Krajíčka se optám na kroužku, mně při odjezdu otec nic neřekl a zjistil jsem to až od Petra H. Takže pravý důvod odjezdu nevím. V každém případě je to škoda :-( , protože ostatním prvňáčkům se na turnaji líbilo, uhráli i dost bodů proti cizím hráčům, cenový fond byl krásný,… :-) . Na druhé straně má ročník 2002 na zahájení soutěží stále moře času, z vlašimského kroužku zatím nejezdí i mnohem starší děti.

    Oba zbývající z r.2002 Míra Mareš a Pavlík Roháč předvedli krásný výkon, hráli relativně pomalu a nad tahy přemýšleli (zvláště Pavlík). Uvidíme dál. Svého soupeře k poražení si našel i David Nekola, nakonec byla všeobecná spokojenost s výsledky.

    Překvapil mě celkový počet účastníků z našeho oddílu – 31. Už se blížíme k říčanskému tradičnímu „autobusu“ dětí.

  7. 7
    Jirka píše:

    Teď jsem to přepočítal, a Říčany jsme tentokrát o jednoho účastníka předstihli. Z Biomediky jich přijelo „jen“ 30.

    V oddíle se ještě musí „pochlapit“ vlašimská sekce (6 úč.), z Kralovic přijelo 100% členů kroužku (13), z Pravonína asi také (12).

  8. 8
    Maťa píše:

    Z Pravonína hrálo dokonce víc než 100% kroužku, 12 dětí tam určitě nechodí :-) . Jinak o tom Krajíčkovi mi říkal přímo Petr cestou do Zásmuk. Času, aby ho turnaje začaly bavit, má Zdeněk samozřejmě dost. Příkladů, kdy malý šachista po prvním turnaji na čas přerušil kariéru, aby se pak v plné síle vrátil, existuje spousta, za všechny jmenujme třeba Magnuse Carlsena a Filipa Zváru :-) . A Nela Pýchová pro změnu se vstupem do turnajové arény dlouho otálela…

  9. 9
    Jirka píše:

    Magnus Carlsen a Filip Zvára jsou opravdu hezké příklady. Jsem zvědavý, jestli to ve 12 letech bude Zdeněk hrát jako Filip nebo Magnus :-D .

    A když jsem u Magnuse, resp. top sféry šachů, právě vrcholí v Drážďanech olympiáda. Zrovna na prvních stolech jsou to pěkné řežby mezi Číňany a Armény.

    Líbí se mi tam také zákaz nabídky remízy do 30. tahu. To by se vůbec mohlo dát do pravidel FIDE :-) .

  10. 10
    Maťa píše:

    O Magnusovi to vím z jedné přednášky Evžena Gonsiora (Šachový zázrak Magnus Carlsen). Na prvním turnaji dostal šustrmat (tuším, že v 5 letech), a tak si dal pár měsíců pauzičku :-) . Filipa kdysi pro změnu odradil cenový fond v Týnci nad Sázavou: „Nebudu se celej den snažit, abych pak dostal blbý jabka…“ Turnajová pauza pak trvala přesně rok.

    Na olympiádu po očku koukám, zaujalo mě, že v souboji Česko-Kostarika hraje na 4. desce GM Štoček s hráčem s elem 1978. Škoda, že nejsem z Kostariky :-) .

  11. 11
    Jirka píše:

    Ještě k účasti Pravonínských: paní Filipová vždy ve svých článcích uvádí každému hráči procetuální zisk bodů, na 100% ještě asi nikdo nesplnil, tak teď společnou účastí těch 100% asi i překročili :-) .

    Ad olympiáda: výkony našich mužů jsou skutečně tragické (např. prohra s Kolumbií), asi jako současná forma fotbalistů Sparty v lize. Dostáváš průběžně od Vítka rybičky :-D ? Asi už ti je může dát rovnou do konce sezóny.

  12. 12
    Maťa píše:

    Vítek už uznal porážku, a to mi stačí, materialista jsem nikdy nebyl :-) . Jinak ve středu jsem si po dlouhé době ve Žďáru vsadil ve Fortuně a celkový zisk přes 800 Kč čistého. O mé výhře se rozhodlo včera kolem 19. hodiny … holt na Spartičku je spoleh! :-D

  13. 13
    Maťa píše:

    Na konec článku jsem doplnil odkaz na 2. část fotek od paní Filipové.

  14. 14
    Filipová píše:

    Lehce jsme v účasti přeplnili. Do kroužku je přihlášeno 9 kluků, jeden z nich už nemůže kvůli věku startovat v RŽL 2008/2009, ale přišli si zahrát tři loňští členové (Jirka a Martin Hejných a Ondra Nácovský a Jirka s Martinem dokonce v pondělí přišli na schůzku, znova je to chytlo a z turnaje v Pravoníně byli úplně ohromeni asi je budu od ledna brát na turnaje také, ač zatím jen tahají figurky, ale v pondělí se snažili, no jsou to zatím prvňáci,tak uvidíme)a pak hrál dobrovolně-povinně domácí Dominik Vlasák (výborný vlašimský fotbalista), který zaokrouhlil počet hráčů na sudé číslo. A od Nového roku se mi rýsují 3-4 děvčata!!!!

  15. 15
    Jirka píše:

    Děvčata berte, zvlášť v kategorii D12 (1998+1999) a D16 (1994+1995) – tam jsou v RŽL ještě nezadané medaile :-) . Ne, to je žert, jakákoliv holka je velkým přínosem, jak pro družstva, tak pro kolektiv.

  16. 16
    visvi píše:

    Nějaké rybičky ti dát musim, ale všech 25 nebo kolik, to po mě nemůžeš chtít :-)

  17. 17
    Kačka píše:

    Já ti Jirko dám například Kačku Krejčiříkovou……………….Počkej si na našeho Kubíčka za chvíli tě porazí:-)).Už umí postavit základní postavení…

  18. 18
    Maťa píše:

    Kačko, Jirka to myslel v tvém zájmu. Nebo snad máš něco proti medailím? :-) Jinak všechno nejlepší k svátku!

    Visvi: Přines, kolik uznáš za vhodné, stejně je rozdám.

  19. 19
    Jirka píše:

    Kačka: Kubík aby už pomalu začal jezdit po turnajích, nebo prošvihne období, kdy bude brát ceny pro nejmladší účastníky :-) (teď byl nejmladší kluk 2003 a holčička dokonce 2004). Jinak má Kubíček trochu smůlu s datem narození, kdyby ještě týden počkal, mohl být o jeden ročník v kategoriích posunutý. U nejmladších to hraje dost podstatnou roli, na to měli rodiče zavčas myslet ;-) .

  20. 20
    Vláďa píše:

    Jirko, v těchhle chvílích rodiče nemyslí! To bys měl přece vědět ;-) .

  21. 21
    Jirka píše:

    Nevím, už si to moc nepamatuju ;-) , našemu nejmladšímu synovi Ondrovi už bylo v létě 21 roků. Ale asi je to tak, jak říkáš :-D .

  22. 22
    Maťa píše:

    Je pravda, že doby, kdy bral například David Zvára coby druhák na RŽL cenu pro nejmladšího účastníka, jsou asi nenávratně pryč. Dnes se to na turnajích prvňáčky jen hemží a je to samozřejmě dobře. Naproti tomu start 4letých dětí mi přijde dost uspěchaný…

  23. 23
    Filipová píše:

    Článeček o šachu je také v posledním Vlašimském zpravodaji (na poslední straně), rovněž tak bude i obsáhlé zpravodajství ve Zpravodaji Obce Pravonín (už si vyžádali potřebné informace). Nechtěl by někdo napsat o akci v Pravoníně do Benešovského deníku nebo do Jiskry, já fakt nemám ani minutku času, doháním skluz v práci a navíc jsem musela ještě 3x na školení (ten Parlament nás účetní snad chce zničit, pořád jen změny a změny!!!)

  24. 24
    Maťa píše:

    O turnaji v Pravoníně se včerejší Jiskra zmiňuje v tradičním víkendovém souhrnu pana Sládka (text najdete i zde v sekci „ke stažení“). Ale je to samozřejmě hodně stručné: výčet úspěšných a malá fotka vítězů áčka (Vopěnka, Skalický, Pospíšil, Pýchová). Prezentace úspěchů v regionálním tisku je výborná věc, sám se snažím občas něco poslat. Naposledy byl publikován můj článek o Seči, o víkendu bych rád něco málo napsal o skvělém vystoupení Vlašimi v Táboře. Čím víc toho napíšeme, tím lépe, jen kdyby měl den o pár hodin víc… :-) Například já jsem se zatím nedostal ani k plánovanému článku o Vlachovicích :-( .

  25. 25
    Filipová píše:

    Tak si to přidělím jako domácí úkol na tento víkend! V bláhové předtuše jsem myslela, že se někdo dobrovolně přihlásí, ale nejsou lidi!

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist