TJ Spartak Vlasim
04
Dub

Krajský přebor mládeže v rapidu

Jarda Pýcha

V sobotu 2. 4. 2011, po roce opět v sokolovně v Českém Brodě, bojovali mladí „rapiďáci“ do 14 let nejen o krajské tituly, ale hlavně o postupy na podzimní MČR, které ale prozatím nemá svého pořadatele. Díky loňskému velmi úspěšnému republikovému turnaji v Klatovech měl náš oddíl již předem tři přímo postupující (Jirka Rýdl, Vojta Filip, Nela Pýchová), a tak kluci mohli dát v krásný jarní den přednost jiným aktivitám (přeci jen šachů mají za celou sezonu dost), v Brodě si tak z přímo postupujících zahrála jen Nela, doprovázející svého bratra :-) . Vlašimský oddíl vyslal do bojů méně početnou skupinku než v minulých letech, v podstatě jen možné adepty postupu plus zmiňovanou Nelu. Já jsem z Kralovic dopravil čtveřici Pýcha, Pýchová, Vlková, Petr Laňka, samostatně dorazili Fanda Helebrand a Dan Ždych. Protože ve vytištěných startovních listinách těsně před zahájením byl v obou starších kategoriích lichý počet účastníků, nechal jsem po dohodě s pořadateli zapsat Nelu do starší kategorie. Sice nakonec asi zbytečně, ve dvanáctkách bylo nakonec stejně licho, ale turnaj nejstarších byl aspoň zajímavější.

Začneme nejmladšími (HD10), zde hájil naše barvy Dan Ždych a určitě se měl porvat o jedno z pěti postupových míst. Co jsem stačil sledovat, tak Dan střídal lepší okamžiky s těmi horšími, já jsem se naskytl u šachovnice většinou u těch méně povedených partií, ale protože Dana sledoval téměř celou dobu jeho trenér Vladimír Horák, možná by on mohl blíže přiblížit celkový dojem z Danova vystoupení. V každém případě obsadil Dan v 39členném startovním poli velmi slušné 6. místo, bohužel je to však to první nepostupové a bude muset čekat jako první náhradník, ale myslím, že šance zahrát si na podzim republiku je poměrně vysoká. Tuto kategorii ovládli naši známí z RŽL, říčanští Pastrnek s Chwistkem, děvčata pak Zuzka Petrášková.


Dan Ždych

V prostřední kategorii do 12 let jsme měli největší zastoupení (Helebrand, Laňka, Vlková). Tady velmi mile překvapil Fanda Helebrand, který pod přísným dohledem svého otce obsadil třetí místo, znamenající postup na MČR. Fanda odehrál turnaj s přehledem, slabší soupeře v raketovém tempu porazil, s těmi silnějšími zkušeně remizoval a za sedm kol nemusel ani jednou sklonit před soupeřem svého krále. Velká gratulace.


Fanda Helebrand (vpravo) měl po turnaji důvod k úsměvu :-)

Petr Laňka odehrál asi průměrný turnaj a obsadil se 4 body 13. místo, určitě to ale mohlo být lepší. U Anežky jsem doufal, že usedne na Nelou uvolněný krajský trůn, ale realita byla bohužel jiná. 3 body (jeden kontumační) a 19. místo je docela zklamání, zvláště když  průběh i vyhraných partií nebyl vůbec přesvědčivý. Anežka sice získala mezi děvčaty stříbrnou medaili za vítěznou Novou z Buštěhradu (celkově 17. místo) a též si zahraje MČR, ale objektivně řečeno medaile v dívčí kategorii visely letos velmi,velmi nízko. Dvanáctky vyhrál zaslouženě a k velké radosti domácích Martin Horák, na kterém se stále více projevuje výborná práce budoucího trenéra 2. třídy Vítka Moravce :-) .


Petr Laňka

Mezi nejstaršími neměl mít teoreticky problém proklouznout mezi čtyři postupující Patrik Pýcha, měl se poprat i o vítězství s kladenským Adamem Čápem. Patrik sehrál první čtyři kola výborně, porazil Nelu a velmi zajímavou partii sehrál ve čtvrtém kole s kladenským hráčem (po divokém průběhu remis). V pátém však přišla nečekaná porážka, která ho natolik rozhodila, že pokazil i následující kolo s určitě slabším hráčem. To už mu nervy pochodovaly na maximální hranici, že jsem se až obával, aby nepokazil i poslední kolo :-) . Naštěstí se zklidnil a uhájil bezpečně druhé postupové místo. Nela s přehledem získala titul krajské přebornice i ve starší kategorii, ale hlavně obsadila i celkové 2. místo za suverénním Adamem Čápem.  Sehrála určitě povedený turnaj, zvládala i časté časovky, jen v souboji s Dvořákem prý mohla připsat celý bod místo remízy. Jedinou porážku zaznamenala v sourozeneckém duelu, ve kterém si opět nic nedarovali, a kdy si trochu zbytečně nechala od Patrika opět ukázat mat věží. Přeci jen, ten už by mohl umět :-) .


Nela a Patrik Pýchovi

Tak Vlašim může do podzimních mistrovských bojů vyslat hned šestici bojovníků a třeba se dostane i na sedmého, Dana Ždycha

H12 – Fanda Helebrand
D12 – Nela Pýchová , Anežka Vlková
H14 – Jirka Rýdl , Vojta Filip , Patrik Pýcha  

Co se týče samotného krajského přeboru v Českém Brodě, myslím, že pořadatelé zvládli svou úlohu dobře, za pozdní začátek nemohou (čekalo se na řevnickou výpravu), losování probíhalo poměrně svižně a  výborný nápad bylo přemístění kategorie HD14 do předsálí, takže ani hluk mi tentokrát nepřipadal nějak veliký. Pořadatelům patří poděkování za dobře zvládnuté pořadatelství, vždyť na pořádání soutěží se určitě fronty nestojí.

Výsledky kategorie HD10

Výsledky kategorie HD12

Výsledky kategorie HD14

Stránky pořadatelů

Fotky od Jardy Pýchy

23 reakcí na “Krajský přebor mládeže v rapidu”

  1. 1
    Maťa píše:

    Na rajče jsem nahrál několik fotek od Jardy Pýchy: http://mata1.rajce.idnes.cz/KP_Cesky_Brod/ . Odkaz jsem zároveň zařadil na konec článku.

    Jinak ještě jednou gratuluju všem medailistům, snad se zadaří i v září na MČR! A je dobře, že si Nela zahrála mezi staršími…

  2. 2
    Jirka Mejzlík píše:

    Díky Jardovi za detailní vylíčení průběhu turnaje. A gratulace všem medailistům a postupujícím!

  3. 3
    Vláďa píše:

    Když už jsem byl vyzván :-)
    Dan hrál v šesti partiích velmi dobře, bohužel ve třech partiích se nedostatečně soustředil a v zahájení už po pár tazích daroval soupeřům jednotahově figuru (bylo to téměř jak přes kopírák) a jeho soupeři již nabídnutou šanci nepustili i když Dan poté dělal co mohl. Díky tomu tito jeho konkurenti skončili na 1., 3. a 4. místě a na Dana, jak již bylo řečeno, zbylo pouze první nepostupové místo :-(. Jak již napsal Jarda, tak šance na účast v MČR je velká, tak snad to vyjde. Myslím, že si to zaslouží, protože hrál nekompromisně, o čemž svědčí to, že ani jedna jeho partie neskončila remízou.

  4. 4
    Jirka Mejzlík píše:

    Škoda, že se turnaje nemohl zúčastnit Matěj David, určitě by bez šance na postup nebyl.

  5. 5
    Tom píše:

    Příště sebou musíte vzít nějakého psychologa. Patrik k němu zajde na pokec po každé porážce, aby se před další partií uklidnil a zbytečně neprohrával další partie :-D :-D

  6. 6
    Patrik P. píše:

    Po první prohře jsem rozhozen vůbec nebyl, to až po té druhé, kde jsem po zisku pěšce pozici pokazil a v remízové pozici jsem to risknul a prohrál jsem.

  7. 7
    Jarda P. píše:

    Kuba Vojta zatím září na KP do 8 let,po 6.kole je na 3.místě.

  8. 9
    Jarda P. píše:

    Kuba v posledním kole bohužel prohrál,ale i tak je konečné páté místo výborné .

  9. 10
    Maťa píše:

    5. místo je super, Kubovi je teprve pět let a ještě si tuto akci může zahrát dvakrát… Tomáš jistě večer na předzápasovém druholigovém soustředění a zároveň oslavě svých zítřejších 35. narozenin o turnaji poreferuje :-) .

  10. 11
    Jarda P. píše:

    Podle startovní listiny to v Jílovém vypadalo jako otevřený přebor Říčan :-) .

  11. 12
    Jarda P. píše:

    Tomáši,vše nejlepší a zítra nasměruj vlašimskej tým k vítězství.

  12. 13
    Vláďa píše:

    Ad 11) Však taky Kubík hrál v sedmi partiích s pěti říčanskejma a hned 4 porazil! Taky jsem ho na kuželkách pěkně rozehrál :-D

  13. 14
    Tom píše:

    Kubík dnes hrál na své možnosti opravdu solidně. Škoda jen posledního kola, kdy měl věž navíc a pak ještě v koncovce střelce a bylo tam tak málo figur, že jsem opravdu věřil, že už to neprohraje, ale bohužel … Ale i tak dobrý.

  14. 15
    Bolek píše:

    Kuba už na žákovské lize ukazoval, že míří vysoko a dnes 71 %, to je velmi slušná 4. VT a krásné umístění, takže držím palce k dalším výkonům

  15. 16
    Franta Innemann píše:

    Hele Vláďo,ale za mé odborné asistence,tak se moc nečepejři jako krocan,který večer jde na talíř…

  16. 17
    Maťa píše:

    Téměř na den přesně po roce dnes v Českém Brodě probíhá další ročník KP v rapidu do 14 let. Z našeho oddílu by se měli zúčastnit Vojta Filip, Jirka Rýdl, Franta Helebrand, Adam Houdek (všichni H14), Dan Ždych (H12) a Jakub Vojta (H10). Vojtu, Kubu, Adama a Dana jsem viděl odjíždět (sraz měli s řidičem T. Vojtou u naší trafiky), Jirka i Fanda se snad také dle dohody do Brodu vypravili. Nevím, jestli se nakonec nepřipojil někdo z naší kralovické sekce, ale spíš asi ne, na maily jsem měl nulovou odezvu. Vím jen, že Nela Pýchová nejela – s přímým postupem na zářijové MČR (jako jediná z oddílu) dala přednost slavnostnímu otevírání zrekonstruovaného KD ve Stříteži :-) . Průběžné výsledky na internetu nejspíš nebudou (alespoň teď tam ještě nejsou), a tak si budeme muset počkat na ty konečné. Kdyby někdo věděl něco zajímavého z místa konání, ať se s námi podělí – díky :-) .

  17. 18
    Marie F. píše:

    Právě volal Vojta, že sice dvakrát remizoval (s Havelkou a Horákem), ale porazil Jirku Rýdla, který k tomu ještě jednou remizoval (s Havelkou), tak to asi Vojta vyhrál? Ostaní zatím neví.

  18. 19
    Petr H. píše:

    H14 1.Filip 2.Rýdl 3.Havelka
    H12 1.Vystrčil 2.Rastočný 3.Civín
    H10 1.Škrabánek 2.Mezera 3.Žák
    D10 1.Kocourková 2.Přibylová

    Letos jim to pěkně odsýpalo. Odjížděli jsme kolem 16:00.

  19. 20
    Vláďa píše:

    Výsledky jsou zde:
    HD10-http://www.chess-results.com/tnr69654.aspx?art=4&lan=5
    HD12=http://www.chess-results.com/tnr69655.aspx?art=4&lan=5
    HD14-http://www.chess-results.com/tnr69656.aspx?art=4&lan=5

  20. 21
    Maťa píše:

    Díky za zprávy. Tak tedy malý souhrn umístění Vlašimáků:

    H14: 1. Vojtěch Filip, 2. Jiří Rýdl, 8. František Helebrand, 19. Adam Houdek
    H12: 9. Daniel Ždych
    H10: 11. Jakub Vojta

    Celkově určitě slušný výsledek, všichni skončili přibližně podle papírových předpokladů. Gratuluji Vojtovi a Jirkovi k medailím i k postupu na MČR a Tomáši Vojtovi děkuji za vedení výpravy!

  21. 22
    Tom píše:

    Vojta s Jirkou si v pohodě pohlídali postup a potvrdili roli velkých favoritů. Fanda s Adamem solidní průměr. Dan Ždych bojoval až do posledního kola o postup /v případě výhry by byl na 3.místě/, bohužel soupeř byl nad jeho síly, ale výkon taky dobrý. Kubík bohužel v každé partii vyrobí nějakou hrubku, až je přestane dělat, tak to třeba bude ještě lepší než 11.místo.

  22. 23
    Maťa píše:

    Tom: Nebuď netrpělivej, vždyť je mu šest ;-) .

Odpovědět

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
more...
 

© 2024 TJ Spartak Vlašim | Články (RSS) a Komentáře (RSS)

TOPlist